"Isteni" részecske - Peter Higgs "behűti a pezsgőt"

2012. július 4. - 15:39 | Tech

"Pezsgőt!" – osztotta meg örömét a 83 éves Peter Higgs brit fizikus szerdán, amikor az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet tudósai bejelentették, hogy erős bizonyítékokat találtak új szubatomi részecske létezésére, amely "kompatibilis" lehet a nevét viselő bozonnal, és amelynek a létezését már közel ötven éve megjósolta.

"Megdöbbentem a hihetetlen gyorsaságtól, amelyekkel elérték ezeket az eredményeket" – közölte a tudós a skóciai Edinburghi Egyetem által kiadott közleményében.

"Soha nem gondoltam, hogy ez még az én életében megtörténik, és kérni fogom a családomat, hűtsék be pezsgőt" – tette hozzá a fizikus, aki Genfben maga is részt vett az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) által szervezett szerdai szemináriumon, amelyen a történelmi eredményeket ismertették.

Az "isteni" részecskeként is emlegetett Higgs-bozonra a fizikusok az anyag alapvető szerkezeteként tekintenek, vagyis ez az a részecske, amely a standard modell elmélet szerint tömeget ad más elemi részecskéknek.

"Újabb mérföldkőhöz értünk a természet titkainak feltárásában. Az új részecske tulajdonságainak megismerése sok időt vesz igénybe, ám bármilyenek is legyenek a jellemzői, a tudomány hatalmas lépést tesz előre az anyag alapvető szerkezetének megismerésében" - hangsúlyozta Rolf Heuer, a CERN főigazgatója. "Elvben világegyetemünk más titkainak leleplezéséhez is hozzá kell járulnia" – tette hozzá.

(MTI)

Címkék: CERN, Higgs-bozon