Hatalmas napvihar közeleg a Föld felé!

2012. július 13. - 19:45 | Tech

Szombaton egy erőteljes napvihar éri el a földet - közölte a NASA és az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA).

Az elektromos töltésű részecskék folyama csütörtökön egy hatalmas napkitörés folyamán szakadt ki az 1520-as napfoltnál. A kezdeti sebessége elérte az 1500 km/órát, amely a Föld közelében valószínűsíthetően 800 km/órára csökken.

A Földet szombaton (közép-európai idő szerint) 10.30 körül éri el, miközben a legintenzívebb szakasza 18 óra környékén várható.

Amikor a kivetett részecskék beérne a föld atmoszférájába, sarki fény keletkezik, amelyet Európa északi részén várhatóan látni lehet majd.

Jelentősebb következményei az emberekre nézve várhatóan nem lesznek. Előfordulhat azonban áramkimaradás, vagy rövidebb hibák a mobilhálózatokban. Kisebb problémákat okozhat a repülőgép-közlekedésben is. Ezek is elsősorban Skandináviában, Észak-Európában és Kanadában fordulhatnak elő.

Egy ilyen napvihar 2003-ban teljes sötétséget eredményezett Svédországban néhány órára, kárt tett az európai légi radarban, és elveszett miatta a Midori 2 tudományos műhold. A Nemzeti Óceán- és Atmoszféraügyi Hivatal szerint ötös skálán a G2-es szintet éri el a mostani napvihar.

A Föld fele közeleg emellett nagy mennyiségű UV-sugárzás is, amelyet norvégiai, írországi és olaszországi mérőállomások is regisztráltak.

A nap aktivitása körülbelül 11 éves ciklusokban ingadozik. 2010-től indult növekedésnek, ennek tudhatóak be a gyakoribb és erősebb napkitörések.

TVnoviny.sk/para

Címkék: napvihar, napkitörés