A kakaó kissé csökkenti a vérnyomást

2012. augusztus 16. - 08:03 | Tech

A növényi eredetű flavonolvegyületekben gazdag kakaó vagy étcsokoládé rendszeres fogyasztása némiképp csökkentheti a vérnyomást - állapították meg ausztrál kutatók.

A The Cochrane Library elnevezésű internetes tudományos adatbázisban közzétett tanulmányhoz Karin Ried és melbourne-i kutatótársai húsz korábbi vizsgálat eredményeit összesítették és elemezték. Valamennyi tanulmány az elmúlt egy évtizedben készült, és kakaótartalmú ételek-italok fogyasztásának hatását kutatta.

Az eredmény azt mutatta, hogy a napi rendszerességgel, néhány héten át elfogyasztott kakaó vagy étcsokoládé átlagosan 2-3 higanymilliméterrel csökkentette a vérnyomást. A csökkenés mértéke jóval kisebb ugyan, mint amennyit a gyógyszerektől elvárnak, de a kutatók szerint összemérhető azzal, amennyit étrendi változtatásokkal el lehet érni.

A felmérésekbe összesen 856 résztvevőt vontak be, akik közül 429-en fogyasztottak naponta 3-100 gramm étcsokit vagy más nagy kakaótartalmú terméket, melyek flavonoltartalma 30 és 1080 milligramm között volt. A többi 427 ember nem fogyasztott kakaót vagy csokoládét.

A flavonolok a kakaón kívül megtalálhatók a zöld teában, a bogyós gyümölcsökben és a vörösborban is. A flavonolvegyületek hatására nitrogén-oxid termelődik a testben, ez segíti az erek ellazulását.

(MTI)