Sikeres volt a Curiosity marsjáró első kísérleti útja

2012. augusztus 23. - 14:56 | Tech

Sikeres volt a Curiosity (Kíváncsiság) marsjáró első kísérleti útja, amelyet szerdán tett meg a vörös bolygó felszínén.

Az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA hatkerekű roverje négy és fél métert haladt előre, majd 120 fokkal jobbra fordult, végül 2,5 métert tett meg visszafelé, nagyjából az eredeti parkolóhelyére. Az út összesen 16 pecig tartott, és problémamentesen lezajlott, amit a NASA mérnökei kitörő örömmel fogadtak.

"Ennél fontosabb nem is történhetett volna - húzta alá Peter Theisinger projektigazgató. - Azért építettük meg a marsjárót, hogy mozogjon, enélkül semmit sem tudnánk elérni... Nagy pillanat ez."

A rover kamerájával készített felvételen jól kivehetők az egytonnás Curiosity nyomai a vörös bolygó felszínén. A kísérleti út része volt annak az ellenőrzéssorozatnak, amelynek során a rover műszereinek működőképességét vizsgálják. A szerkezet naponta több tucat métert is képes megtenni, ha nem lép fel meghibásodás.

A rádióizotópos termoelektromos generátorral működő, hivatalos nevén Mars Science Laboratory (Marsi Tudományos Laboratórium) a Mars egyenlítője környékén, a 155 kilométer átmérőjű Gale-kráter központjában magasodó, ötezer méteres hegy közelében szállt le augusztus 5-én. (A landolási körzetet a júniusban elhunyt Ray Bradbury amerikai íróról, számtalan népszerű tudományos-fantasztikus mű, köztük a Marsbéli krónikák szerzőjéről nevezték el.)

A marsjárót 10 tudományos eszközzel szerelték fel, amellyel vizsgálni tudja, hogy létezhettek-e a Marson mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek. Feltérképezi a vörös bolygó geológiáját, és méri légkörét is. Végső úti célja a rétegezett szerkezetű Sharp-hegy, amelynek lábához - a szükséges tesztek elvégzése után - valószínűleg az év végén indul el. Akár egy évbe is beletelhet, mire odaér.

Előtte azonban még tesz egy négyszáz méteres - másfél hónapos - kitérőt a kráter medrében, hogy talajfúrásokat végezzen.

(MTI)