Álcafesték védheti a katonák bőrét az égések ellen

2012. augusztus 24. - 14:50 | Tech

Megóvhatná a katonákat az életveszélyes bőrégésektől egy új álcázó festék, amely védi a bőrt a robbanószerkezetek detonációjánál keletkező égető hőtől - idézte amerikai kutatók eredményét a The Daily Telegraph című brit napilap.

Az arcra vagy kézre kent anyag 15 másodpercig megvédi viselője bőrét a több száz Celsius-fokos hőtől, ami életmentő lehet ezekben a helyzetekben. A fedőfestéket kifejlesztő kutatók szerint az anyagot a civil életben, például a tűzoltóságnál is alkalmazhatnák.

Az út mentén vagy máshol elhelyezett pokolgépek detonációja két veszélyes löketet vált ki: az első egy nagy nyomású, igen nagy sebességgel terjedő lökéshullám, amely súlyos belső sérüléseket okozhat, majd ezt szinte azonnal követi egy második, magas hőmérsékletű lökéshullám.

"Ennek a hőhullámnak a hőmérséklete meghaladhatja a 600 Celsius-fokot is, ami olyan forró, mint az égő cigaretta. A lökéshullám csupán két másodpercig tart, de szó szerint megsütheti az arcot, kezet vagy más, szabadon lévő bőrfelületet" - magyarázta Robert Lochhead kutatásvezető, a Dél-Mississippi Egyetem munkatársa, aki a hőálló álcafestéket az Amerikai Kémiai Társaság Philadelphiában megrendezett éves találkozóján mutatta be.

Mint Lochhead hozzátette, egyes tesztekben az anyag védőhatása akár 60 másodpercig is kitartott. Ezen túlmenően az álcafestéket különböző színekben kellett előállítaniuk a fejlesztőknek, olyan formában, amelyet könnyű felvinni a bőrre, majd el is távolítani onnan; vízállónak kell lennie, és nem irritálhatja a szemet, orrot és szájat.

Mindezeket a kritériumokat a hagyományos, szénhidrogén-alapú festékek nem teljesítik, ezért a kutatók a nem éghető szilíciumalapú vegyületek felé fordultak.

(MTI)