A családtörténet megjövendöli a korai szívbetegséget

2012. augusztus 24. - 11:21 | Tech

Több millió dán ember három évtizeden át tartó követéses vizsgálata megerősítette, hogy ha egy közeli rokonunk 60 éves kora előtt halt meg szívbetegségben, akkor a mi korai szívhalálozási kockázatunk is jóval magasabb.

A családtörténetben felbukkanó korai szívbetegséget régóta kockázati tényezőként kezelik az orvosok a további generációknál várható szívproblémák tekintetében, a Journal of the American College of Cardiology című orvosi folyóiratban ismertetett nagyszabású tanulmány eredménye ezt most alátámasztják.

A kutatók úgy találták, hogy azoknál az embereknél, akiknek valamelyik szülője vagy testvére fiatalon (60 éves kor előtt) halt meg szívbetegségben, nagyjából megduplázódik a koronáriás szívbetegségek, illetve egyes szívritmuszavarok diagnózisának esélye 50. születésnapjuk előtt.

A koppenhágai Statens Serum Intézet kutatói Mattis Flyvholm Ranthe vezetésével csaknem 4 millió, 1949 után született dán ember egészségügyi adatait elemezték. Az 1978 és 2008 közötti időszakban közülük csaknem 130 ezer embert diagnosztizáltak 50 éves kora előtt valamiféle szívérrendszeri betegséggel. Ennek esélye kétszer magasabbnak bizonyult azoknál, akiknek legalább egy elsőfokú rokona szívprobléma miatt 60 éves kora előtt halt meg. A kockázat, vagyis a diagnózis valószínűsége még akkor is 43 százalékkal nagyobb volt, ha egy másodfokú rokonuk, például nagyszülőjük, féltestvérük halt meg 60 évesnél fiatalabb korban szívbetegségben.

Minél több közeli rokonuk halt meg korai szívbetegségben, annál nagyobb volt a vizsgálatba bevont emberek 50 év alatti szívkockázata. Amikor valakinek kettő vagy több elsőfokú rokona halt meg 60 évesnél fiatalabb korban szívprobléma miatt, akkor az ő korai szívkockázata ötszörösére nőtt.

Azt nem tisztázták a kutatók, hogy mennyit változtathat a kockázatemelkedés mértékén, ha valaki közben életmódot váltott, vagy vérnyomását és koleszterinszintjét csökkentő gyógyszereket kezdett szedni, ám más vizsgálatokból ismert, hogy ezek a lépések segítenek csökkenteni az általános szívkockázatot.

(MTI)