Egykor nagyok voltak! - Csődeljárás alatt az MZ motorgyártó

2012. szeptember 10. - 16:32 | Tech

Pénzhiány miatt végveszélybe került az MZ motorkerékpárokat gyártó német vállalat, amely egykor az ágazat világszerte legnagyobb szereplője volt.

A Motorenwerke Zschopau (MZ) egy sikertelen hiteltárgyalás miatt arra kényszerült, hogy csődvédelmi eljárás megindítását kezdeményezze. Az illetékes chemnitzi bíróság azonban hétfőn formai okokra hivatkozva elutasította a kérelmet. A cégnek két hét alatt kell pótolni a hiányosságokat.

A vállalatot 2004-ben vette át Martin Wimmer és Ralf Waldmann, a gyorsaságimotoros-világbajnokság MotoGP kategóriájának két korábbi német versenyzője a Hong Leong Industries malajziai konszerntől, amely 1996-ban vette meg a keletnémet céget.

Az új tulajdonosok 4 millió eurót fizettek a veszteséges vállalatért és speciális motorok kisszériás gyártásával igyekeztek kivezetni a céget a válságból. A szászországi tartományi kormánytól 2011-ben hitelgaranciát kaptak, de a hitelező bankokat ez nem nyugtatta meg, a közelmúltban így sikertelenül zárult egy áthidaló kölcsönről szóló tárgyalás.

A cég jelenleg 49 főt foglalkoztat, a szászországi Hohndorfban működő üzemben elektromos rollereket gyártanak. A társaság a legutóbbi tervek szerint innovációval, például hibrid meghajtású modellek kifejlesztésével próbálna talpra állni, de nincs meg a kellő anyagi forrás a fejlesztéshez.

- mti/para -