Olcsó ultrahangos készüléket fejlesztettek ki brit kutatók

2012. szeptember 14. - 15:25 | Tech

Nagyon olcsó, kevesebb mint 40 fontból előállítható ultrahangos készüléket fejlesztettek ki brit kutatók; az eszközzel a fejlődő világban javíthatják a terhesgondozást.

Kereskedelmi engedélyezése esetén a készülék a mostani 20-100 ezer fontba kerülő kórházi ultrahangos szkennerek mellett lépne piacra.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente mintegy 250 ezer nő hal meg világszerte a várandósság és a szülés alatti szövődmények következtében, 99 százalékuk a fejlődő országokban.

Az új szkenner, amely a Newcastle-i Egyetem mérnökeinek fejlesztése, körülbelül akkora, mint egy számítógépes egér, és USB-csatlakozón keresztül bármely, az elmúlt tíz évben készült PC-vel használható.

"A jelfeldolgozás folyamatában alkalmaztunk trükköket, hogy egyszerűsítsük a hardvert. Természetesen vannak olyan technikák ebben az eszközben, amelyeket a legjobb tudásom szerint még soha korábban nem építettek be orvosi eszközbe" - magyarázta Jeff Neasham, a szonártechnológia specialistája, aki korábban a tengerfenéken lévő hajóroncsok kutatásával gyűjtött tapasztalatokat a magas frekvenciájú hangimpulzusokkal működő eszköz megalkotásához.

MTI/para

Címkék: ultrahang