Jóval gyakoribb lett a szélütés a fiatalabb korosztályban

2012. október 11. - 11:53 | Tech

A szélütés idősebb korban fordul elő leggyakrabban, de egy amerikai tanulmány szerint a helytelen életmód miatt egyre több fiatal ember is elszenvedi: az 55 év alattiak körében például megkétszereződött a szélütések száma tizenkét év alatt.

A Neurology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányt két amerikai államban végezték 1993 és 2005 között. Mint kiderült, ebben az időszakban megduplázódott a szélütés előfordulása az 55 év alatti felnőttek között. A 20 és 54 év közötti fehérek között is igen nagy az emelkedés: 26 százezrelékről 48 százezrelékre nőtt a gyakorisága, míg az afrikai amerikaiak körében 83-ról 128 százezrelékre.

A Cincinnatti Egyetem kutatóinak feltételezése szerint az emelkedést mutató adatok hátterében részben a korszerűbb diagnosztikai módszerek, például a mágneses rezonanciás képalkotó berendezések elterjedése állhat, és éberebben figyelik a jeleket az orvosok, valamint a páciensek is. A fiatalkori szélütések szaporodásához vezető ok azonban bizonyosan a helytelen életmód, és az abból következő elhízás, cukorbetegség és magas vérnyomás.

A vizsgálatba 5900 felnőttet vontak be Ohióban és Kentuckyban, akik első szélütésüket az 1993 és 2005 közötti időszakban szenvedték el. Ez alatt az idő alatt a 20 és 54 év közöttiek aránya 13 százalékról 19 százalékra emelkedett az összes szélütést elszenvedett ember között.

(MTI)