Egyedülálló hallásjavító műtéti eljárást alkalmaztak Szegeden

2012. október 12. - 19:26 | Tech

A közép-európai térségben Magyarországon alkalmazták először az úgynevezett csontba ágyazott hallókészülék műtét továbbfejlesztett orvostechnológiai eljárását a szegedi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán.

Az OEP támogatásával elvégzett beavatkozásnak köszönhetően jelentősen csökken a műtéti idő, lerövidül a gyógyulási periódus a páciensek számára - mondta el Rovó László, a műtétet elvégző orvos az MTI-nek.

A szegedi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika tanszékvezetője kifejtette: a Baha (bone anchored hearing aid) megoldás a betegnek segíthet a hagyományos eszközökkel eddig nem megfelelően korrigálható hallásvesztéstípusok esetében, így egyes esetekben akár az egyoldali siketség problémáinak megoldásában is.

A pénteki első beavatkozást egy 52 éves női betegen végezték el, akin az elmúlt harminc évben több műtétet hajtottak végre egy speciális fülbetegség miatt. Ennek ellenére a páciens az egyik fülére megsüketült, a másikon pedig jelentős halláscsökkenés maradt vissza.

A korábban csak nyugat-európai országokban rendelkezésre álló Baha implantáció az utóbbi években Magyarországon is egyre elterjedtebb módszer. Az új technológiai módosítás lényegesen leegyszerűsíti az implantátum behelyezését, mindemellett várhatóan csökkenti az esetleges szövődmények előfordulásának lehetőségét is - tette hozzá a tanszékvezető.

Az eredeti eljárás egy komoly beavatkozás volt. Az implantátum behelyezése érdekében egy félvastag bőrlebenyt kellett kialakítani, ami azzal járt, hogy a rendkívül vérzékeny feji lágyrész szöveteket egy nagy területen el kellett távolítani. Az utóbbi évek fejlesztésének köszönhetően azonban feleslegessé vált a köztes beavatkozás elvégzése. Egy 2-4 centiméteres bemetszéssel fel lehet tárni a csontot és a lágyrész elvétele nélkül gyorsan ki lehet alakítani az implantátum ideális helyzetét. Ennek következtében a korábbi 6-8 hét helyett, csupán 6-8 napot kell várni az eszköz használatáig. Emellett, ha rutinszerűvé válik, akkor a műtét mindössze 10-15 percet vesz igénybe, ami akár azt is jelentheti, hogy járóbeteg-ellátásban lehet kezelni a beteget - magyarázta Rovó László, aki szerint évente 150-200 műtétre lenne igény az országban.

A már harminc éve alkalmazott Baha eljárás a világon a legelső csontba ágyazott, beültethető hallássegítő rendszer. A fogászati implantáció tapasztalatai adták svéd tudósoknak az ötletet a Baha rendszer kifejlesztésére. Az eszköz egy a fül mögé, a koponyacsontba épített 3-4 milliméteres titánium belső egységből és az arra csatlakoztatható külső hangfeldolgozóból áll. Az implantátum úgy oldja meg a féloldali siketség problémáját, hogy a koponyacsonton keresztül átvezeti a hangrezgéseket az ép oldalon megfelelően működő fülhöz.

Terman Tibor, az Amplifon Magyarország ügyvezető igazgatója, a Baha hazai képviselője szerint a világhírű hazai fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti iskola újabb szakmai elismerése, hogy nemzetközi felkérés alapján térségünkben elsőként hazánkban vezették be az új műtéti technológiát. A modern nemzetközi gyakorlatban már rutinszerűen alkalmazott eljárás az OEP támogatásának köszönhetően válik elérhetővé Magyarországon is.

Az OEP egyedi engedélyekre minden kérvényt elfogadott, és közösen azon dolgoznak, hogy a finanszírozási eljárást egyszerűbbé tegyék, hogy a bürokratikus utat lecsökkentsék. Az elmúlt évben 20-25 beavatkozást már finanszíroztak, de a régi technológiával, a jelenlegi helyzet szerint a következő fél évben is hasonló számú beültetést tudnak elvégezni. Ha a rendszer igazán beindul, akkor remélik, hogy a valós magyar igényekhez lehet majd igazítani a beavatkozások számát - tette hozzá Terman Tibor.

MTI/para

Címkék: halláskárosultak