Kiderült (!): Minél közelebb lakunk a kocsmához, annál jobban berúgunk!

2012. november 6. - 18:11 | Tech

Minél közelebb lakik valaki egy kocsmához, annál nagyobb az esély, hogy a sárga földig leissza magát - áll egy finn tanulmányban.

Készítői 55 ezer finn felnőtt életvitelét követték nyomon hét esztendőn át, és ez alapján figyeltek fel a kocsmatávolság és az iszákosságintenzitás összefüggésére. A kuopiói munkaegészségügyi intézet kutatói arra jutottak, hogy ha valaki 1 kilométerrel közelebb költözik egy kocsmához, 17 százalékkal nagyobb eséllyel válik nagyivóvá.

A tanulmány készítői hangsúlyozzák, hogy nem pusztán egy kocsma közelsége okozza az emberek szeszesital-fogyasztásának emelkedését. Jaana Halonen, a kutatás vezetője feltárta, hogy kezdeti feltételezésük szerint az iszákosok hajlamosak közelebb költözni kocsmákhoz, csakhogy azoknak az alkoholfogyasztása is nőtt, akikhez kocsma költözött közelebb.

A meglehetősen népes vizsgálati alanysereg életének feltérképezéséből kiderült, hogy 9 százaléka nagyivó azoknak, akik csupán 120 méterre laknak kocsmától. Akiknek két és fél kilométert kell kutyagolniuk, azoknál a hányad 7,5 százalékos.

MTI/para