A kisbolygóövön látszik az élet

2012. november 6. - 08:33 | Tech

Egy új tanulmány szerint nem kell minden távoli bolygót megvizsgálnunk - az intelligens életre csak akkor van esély, ha épp megfelelő a kisbolygóöv – írja a Hír24.

A NASA és az angol Királyi Csillagászati Társaság munkatársaiból álló kutatócsoport elképzelése szerint a kisbolygóöv elengedhetetlen volt a földi élet kialakulásához, az aszteroidák ugyanis számos hasznos dologgal látták el bolygónkat: egyebek mellett vízzel, nehézfémekkel, de az sem kizárt, hogy az élet csírájával. (Igaz, ezen anyagok "bevitele" nem a legkellemesebb a bolygón már esetleg otthont talált élőlények számára.)

Azonban az élet megfelelő fejlődéséhez, az intelligens életformák kialakulásához nemcsak egy kisbolygóöv, hanem egy azt "felügyelő" méretes bolygó is szükséges - esetünkben ez a Jupiter. A Jupiter hatalmas gravitációs erejével nemcsak védi a Földet, hanem a kisbolygóöv sűrűségét is szabályozza azzal, hogy az aszteroidák egy részét a mélyűrbe, míg egy részét a Nap felé katapultálja.

Amennyiben a "felügyelő" bolygó keringési pályája nem stabil, úgy Napba csapódásával párhuzamosan teljesen szétbomlaszthatja a kisbolygóövet; míg ha a stabil pálya túl messze található az övtől, a bolygó gravitációs ereje nem ritkítja megfelelően az aszteroidákat, aminek az lehet a következménye, hogy a lakható övezetben található planétát túl sűrűn éri találat, az életnek pedig nincs lehetősége a zavartalan fejlődéshez.

A kutatók szerint mindezek alapján a miénkhez hasonló élet nyomait nem is érdemes ott keresni, ahol nem a miénkhez hasonló a kisbolygóöv.

Hír24