Tudományos konferencia Prágában Raoul Wallenbergről

2012. november 6. - 07:52 | Tech

Szemtől szemben a rosszal címmel tudományos konferenciát rendeztek hétfőn Prágában Raoul Wallenberg svéd diplomata életéről és tevékenységéről.

A cseh képviselőházban lezajlott nemzetközi rendezvény fővédnöke Miroslava Nemcová, a prágai törvényhozás alsóházának elnöke volt.

"Raoul Wallenberg olyan inspiráló személyiség volt, aki bebizonyította, hogy az egyéni emberi erőfeszítés egészen egyedülálló teljesítményekre képes. Az ihlető erőt, amellyel Raoul Wallenberg rendelkezett, ma a fiatalság számára példaképnek lehet, és kell is állítani" - nyilatkozta Németh Zsolt, a külügyminisztérium államtitkára az MTI prágai tudósítójának a tanácskozás után.

Németh Zsolt bevezető előadást tartott a konferencián, melynek keretében beszámolt Wallenberg-év magyarországi rendezvényeiről és eseményeiről is.

A konferencia résztvevői - politikusok, diplomaták, szakértők - Wallenbergnek, a második világháború idején Budapesten tevékenykedő svéd diplomatának elsősorban a bátorságát méltatták. Wallenberg több tízezer magyarországi zsidó életét mentette meg. Nemcová szerint reális az a becslés, hogy Wallenberg akár százezer ember életét is megmentette.

A száz éve született svéd diplomata munkásságát a világ számos országában méltatták, Magyarország az idei évet Wallenberg-évnek nyilvánította.

"Wallenberg élete olyan, mint egy hihetetlen film forgatókönyve" - vélekedett felszólalásában a cseh képviselőház elnöke. "Wallenbergre nemcsak a bátorság, hanem a lelkiismeretesség is jellemző volt" - mondta Jakov Levi, Izrael prágai nagykövete. "Olyan ember volt, aki nem volt hajlandó fejet hajtani az őt körülvevő rossz előtt" - jellemezte az egykori svéd diplomatát Daniel Herman, a totalitárius rendszereket tanulmányozó prágai intézet igazgatója.

Németh Zsolt előadásában emlékeztetett arra, hogy Wallenberg a humanizmus példája volt, s akinek a harca a bibliai Dávid és Góliát harcához hasonlítható, a háború után a szovjet rendszer áldozatává vált.

"Beszédemben köszönetemet fejeztem ki Nemcová asszonynak, hogy támogatta Esterházy (János) nevének felvételét a kommunizmus áldozatainak (prágai) síremlékére. Esterházyt (a szlovákiai magyarság két világháború közötti vezető politikusát) és Wallenberget az köti össze, hogy mindketten a fasizmus, a nemzetiszocializmus ellen harcoltak, míg végül is mindketten a kommunizmus áldozatai lettek. Ez is mutatja, hogy a két diktatúra természetrajza megegyező" - nyilatkozta az MTI-nek a magyar államtitkár.

mti/para