Mitől volt Einstein zseni?

2012. november 21. - 15:36 | Tech

Bár agyának mérete és súlya átlagosnak mondható, egy új – nemrég napvilágra került fényképek alapján készült – elemzés szerint agylebenyei már nem voltak hétköznapiak – írja a Hír24.

Ugyan a világhírű tudós szürkeállománya jelenleg szó szerint darabokban van (kiállításokon és online is megtekinthető), a boncolást végző patológus szerencsére a szeletelés előtt készített néhány fényképet. Ezek közül 14 korábban ismeretlen volt, és csak 2010-ben került elő – három agytudós pedig ezek alapján próbálta kielemezni a zseni zsenijét.

A Brain folyóiratban megjelent tanulmány szerzői szerint „rendkívüli a prefrontális kéreg", amely valószínűleg táptalajul szolgálhatott Einstein kiemelkedő kognitív képességei számára. Ugyancsak átlagon felüli méretű az elsődleges szomatoszenzoros és motoros kéreg a bal agyféltekében, és a fali lebenyek szintén szokatlanok, melyek Einsteint a térlátásban és a matematikában segíthették.

A tanulmányban szerepet kap a homloklebeny egy „dudorszerű" redője is a jobb agyféltekében, ami a bal kéz kiemelt használatára utal – ez a szokatlan vonás legtöbbször jobbkezes hegedűművészeknél látható. Einstein épp így hegedült.

Hír24

Címkék: Albert Einstein, zseni