Masszív marsi porvihart figyel meg a NASA

2012. november 27. - 19:40 | Tech

Légköri változásokat okozó masszív marsi porvihart figyel meg az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

A NASA közleménye szerint az 1970-es évek óta első ízben figyelhetik meg a jelenséget a bolygó körüli pályáról, valamint a Mars felszínéről.

Rich Zurek, a NASA bolygókutató részlege, a Jet Propulsion Laboratory marsi projektjének vezető kutatója szerint a vihar az égitest nagy térségeire terjedt ki. Olyan régiók is érintettek, ahonnan múltban kiinduló porviharok nemegyszer globális méreteket öltöttek.

"Szeretnénk kideríteni annak okait, hogy bizonyos esetekben a marsi porviharok, elérve egy meghatározott kiterjedést, miért +állnak meg a növekedésben+, míg más esetekben egyre terebélyesednek, még globális méreteket is öltenek" - fogalmazott Rich Zurek.

2001-ben és 2007-ben a regionálisnak induló porviharok a Mars felszínének jelentős részét érintették.

A NASA szakemberei a sok évtizedes megfigyelések során szezonális "mintázatot" is megfigyeltek a legnagyobb marsi porviharok esetében. A legújabb porvihar-szezon néhány hete kezdődött, amikor a déli féltekén beköszöntött a tavasz.

A marsi felderítő űrszonda (MRO/Mars Reconnaissance Orbiter) november 16-án észlelte a légkör felmelegedését a vihar felett 25 kilométerrel, az elmúlt 11 napban a régió hőmérséklete 25 fokkal emelkedett. A NASA szakemberei a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a magasba áramló por sok napenergiát nyel el.

Magasabb hőmérsékletet észleltek a "forró ponton" az északi-sark közelében is, amit a légköri áramlatokban beállt változások okoznak.

A NASA szerint, amennyiben a vihar terjed, ez kihathat a napenergiával működő Opportunity marsjáró tevékenységére.

"Minél több por hullik a napelemekre, annál inkább csökken a marsjáró napi feladatai elvégzésére felhasználható energia" - emelte ki a NASA.

(MTI)

Címkék: Curiosity, Mars, NASA