Afrika keleti részén telelnek gólyáink...

2012. december 24. - 14:18 | Tech

Afrika keleti részén telelnek azok a fehér gólyák, amelyeket nyáron láttak el műholdas jeladóval a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), illetve a szlovákiai társszervezet munkatársai.

A gólyák vándorútja és telelése így internetes térképeken bárki számára nyomon követhető – mondta el Papp Ferenc programkoordinátor, az MME Nógrád megyei titkára az MTI-nek.

A Magyarország északi és Szlovákia déli részén megjelölt 11, nagyrészt 2012-ben kikelt fiatal madár mindegyike nevet is kapott. A vonulás során három érte el közülük Afrikát, mindegyikük a gólyák hagyományos útvonalát követve. A Közép- és Kelet-Európában fészkelő, nagy testű madarak ugyanis nem vállalkoznak a nyílt tenger átrepülésére. A Boszporusznál gyülekeznek, majd Anatólia és a Közel-Kelet partvidéke felett a Nílus torkolatvidékéig repülnek, innen a folyam völgyét követve jutnak el Kelet-Afrikába, vagy még délebbre.

"A Patak nevű – a Nógrád megyei Patak község határában befogott és jeladóval ellátott – madár gyorsan vonult, már augusztus végére a Száhel-övezetbe ért. Itt a Szahara peremén, Csádban időzött több hétig – mondta Papp Ferenc. – Innen visszatért a Nílus mellé, majd Szudánon és Dél-Szudánon keresztül az Etióp-magasföldig repült. Jelenleg is ott telel, a 2200-2300 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő mezőgazdasági területeken táplálkozva."

Az MME nógrádi titkára hozzátette: Olivér, egy Kassa közelében jelölt gólya Szudánban kezdte meg a telelést, majd Eritreán keresztül Etiópiába repült. Itt egy nemzeti parkban időzött, közben pár órára Szomáliába is ellátogatott. Október elején elnémult a jeladója, december 10-én azonban újra jelentkezett, pillanatnyilag Kenya középső részén tartózkodik.

A Tisza nevű, Nyíregyházán megjelölt madár a csapatával együtt hosszasan időzött előbb az isztambuli, majd az izmiti szeméttelepen. Csak szeptember végén vonult tovább, hat nap alatt téve meg az utat Izmittől a Vörös-tengerig. Egyiptomban, a Nasszer-tó mellett megpihent, majd a szudáni Wadi Halfa város közeléből érkezett az utolsó jel az adójáról. Róla már hetek óta nem tudni semmit.

"A Zagyva nevű madár nem a gólyák szokásos, Magyarországról délkelet felé vezető útvonalán vándorolt, hanem a Kazán-szoros környékéről délre fordulva Görögországba, a Halkidiki-félszigetre húzódott – folytatta Papp Ferenc. – Egy görög madarász a terepen is megfigyelte. Érdekesség, hogy a jeladó tanúsága szerint itt többször is egy börtön területén töltötte az éjszakát."

Zagyva végül teljesen szokatlan módon, az Égei-tenger felett 250 kilométert megtéve jutott el Törökországba. Jelenleg Antalyától nyugatra, a tengerparton telel.

Érdekes, hogy a Lókos nevű gólya még most, december végén is a Kárpát-medencében tartózkodik. Dejtár mellett engedték szabadon, október közepéig az Ipoly-völgyben időzött, majd a Jászságon keresztül Békés megyéig húzódott. Innen csak a novemberi havazás elől menekült el, jelenleg Arad és Temesvár között, egy Temesszécsény nevű falu környékén tartózkodik.

Ami a többi madarat illeti, egyet Törökországban lelőttek, egy másikkal ugyancsak Anatóliában valamilyen ragadozó végzett. Négy fiatal madárnak a Kárpát-medencét sem sikerült elhagynia: valószínűleg elpusztultak. A képet árnyalja, hogy az idei évben megjelölt gólyák sérülten vagy legyengülve befogott, majd megerősödésük után elengedhetővé vált példányok voltak.

Papp Ferenc hozzátette: a gólyák nyomkövetése a vonulási útvonalak jobb megismerése mellett lehetővé teszi a legfontosabb pihenőterületek és az ott jelentkező veszélyeztető tényezők felderítését, illetve az MME munkatársai tapasztalatokat szereznek arról is, hogy a visszavadított gólyákra milyen veszélyek leselkednek.

- mti/para -