Jó külső = magasabb fizetés?

2013. január 8. - 13:30 | Tech

A jó külső jóval magasabb fizetéssel járhat, mint a nem túl megnyerő: a különbség több mint egyharmad is lehet - áll egy ausztráliai tanulmányban.

Két közgazdász - Jeff Borland és Andrew Leigh - arra jutott, hogy az átlagosnál előnytelenebb külsejű férfiak fizetése 26 százalékkal alacsonyabb, mint az átlagé, míg a fessebb férfiaké 22 százalékkal magasabb annál. Pénzben kifejezve: a megnyerő külsejű ausztrál férfiak átlagosan évi 81 ezer 750 dollárt, a csúfak csak 49 ezer 600-at keresnek. A különbség bő 32 ezer dollár.

Nők esetében az eltérések szolidabbak és nehezebben mérhetők - mondja a két közgazdász.

"Hasonló az egész a politikusok fizimiskája és megválasztásuk esélye közti összefüggéshez. A jó külső jobban segíti a férfiakat, mint a nőket, mivel erős a sztereotípia, amely szerint egy nő nemigen lehet szép és okos egyaránt. Férfiak esetében ugyanakkor nincs +szőke nő+ szindróma" - idézte Leigh-t a The Sydney Morning Herald című ausztráliai lap.

Leigh egyébként az Ausztráliai Nemzeti Egyetemet odahagyva politikai pályára lépett, és jelenleg parlamenti képviselő.

A külső és a fizetés közti összefüggés vizsgálatához állásinterjúkkal megbízott vezetőket kérték fel. Fényképeket mutogattak nekik, kérve, hogy értékeljék hatos skálán a képeken lévők vonzerejét. Meglehetősen egybehangzó lett az esztétikai megítélés. Ezek után már csak meg kellett nézni, hogy a konkrét személyeknek mennyi a fizetésük, illetve, hogy alkalmazták-e őket egyáltalán.

Az eredménye alapján a rútabbjának 15 százalékkal kisebb az állásesélye, mint az átlagos külsejűnek, ugyancsak kevesebb közülük a nős, és igen kevés az olyan, akiknek magas jövedelmű felesége van.

(MTI)

Címkék: tanulmány, tudósok