Jobban megbízunk a barna mint a kék szemű emberekben

2013. január 10. - 10:59 | Tech

Megbízhatóbbnak tűnnek a barna szemű emberek, mint a kék szeműek. Az eredményre egy cseh kutatócsoport jutott vizsgálatai során.

A tudósok a kutatás résztvevőinek nyolcvan férfi és nő fotóját mutatták, a felvételeket szemszín és arcforma alapján kellett értékelni.

A férfiarcok esetében a szakértők összefüggést tapasztaltak a forma és a megbízhatóság között is. Ami pedig mindkét nemre igaz volt: a résztvevők a többinél lényegesen több bizalmat szavaztak meg a barna szeműeknek - írják a tudósok a PloS One című folyóirat online kiadásában.

"Ez elsősorban nem a szem színe miatt van, hanem a barna szeműekre jellemző tipikus arcberendezés miatt" - mondta el Karel Kleisner, a prágai Károly Egyetem biológusa. A barna szeműeket szélesebb száj, kerekebb áll és nagyobb szemek jellemzik. A szemszín és az arc jellemzői közti összefüggésnek genetikai oka van.

A barna szemű férfiakat a korábbi kutatások eredménye szerint dominánsabbaknak is tartják - hangsúlyozta a kutatócsoport.

Ez a téma erősen foglalkoztatja a társadalmat. Akiben kevésbé bíznak, az hátrányokkal indulhat a párválasztásban, illetve az állásinterjúknál.

A szakértők eredményeiket a jövőben más országokban végzett kutatásokkal is meg akarják erősíteni, megvizsgálva, hogy miként reagálnak a britek, a románok, az indiaiak és a kameruniak az arcokra.

MTI/para

Címkék: bizalom