Felfújható szobával bővítik az űrállomást

2013. január 15. - 10:58 | Tech

Ha beválik, néhány év múlva ilyen modulok alkothatják az első űrszállodát – írja a Hír24.

A felfújható űrállomás nem vicc, már csak azért sem, mert a NASA most költött rá 17,8 millió dollárt - pontosabban ennyivel támogatja az űrmodul kitalálásáért és gyártásáért felelős Bigalow Aerospace-t.

Az első ránézésre komolytalanul pofóknak tűnő "lufiszoba" innovációja abban rejlik, hogy összecsomagolt állapotban az eddigi moduloknál jóval egyszerűbb feljuttatni az űrbe, ahol üzembe helyezni sem túl nehéz. Ráadásul nemcsak költséghatékonyabb, hanem biztonságosabb is a jelenleg használt technológiánál: a (földi) tesztek szerint simán kibír egy olyan becsapódást, ami az ISS falait már átszakítaná. Ez annak köszönhető, hogy a burkolat több rétegből, és a kevlárnál kétszer erősebb Vectran nevű anyagból áll.

A NASA és a Bigelow Aerospace megállapodása szerint legalább két évre csatlakoztatnak az ISS-hez egy ilyen felfújható, hatszemélyes modult. Mindeközben a gyártó vállalat a saját projektjéről sem mond le: 2015-től űrszállodát kíván üzemeltetni. Igaz, állítólag elsősorban nem magányszemélyek, hanem olyan államok számára, akik hiába várják, hogy az ISS-re küldhessenek asztronautát.

The Register/Hír24

Címkék: űrállomás