Az emelkedő kínálat lenyomja az európai dízelárakat?

2013. január 24. - 17:02 | Tech

Egyre több üzemanyagot termelnek, de a dízelfogyasztás növekedésének üteme lassul - ez pedig lenyomhatja az árakat.

A Total olajtársaság északnyugat franciaországi Gonfreville finomítója a felújítást követően hamarosan megkezdi a termelést a korábbinál lényegesen nagyobb dízel üzemanyag lepárló kapacitással. Nemrég indult be a termelés a Galp Energia finomítójában a portugáliai Sinesben, valamint január elején az izraeli Paz Oil Ashdod finomítója is megkezdte a termelést.

A Paz Oil havi egy-másfél tankernyi dízel üzemanyag exportját tervezi a mediterrán piacokra. Ez a forrás különösen a nagy dízel fogyasztó Franciaországnak jöhet kapóra.

A Gazprom Neft tavaly októberben fejezte be az omszki, novemberben pedig a szerbiai újvidéki (Novi Sad) finomítójában a felújítást. Az oroszországi finomító-felújítási program 2016-ra fejeződik be és az így jelentkező többletkapacitás a közel-keleti kapacitásbővítésekkel együtt valósággal eláraszthatja dízel üzemanyaggal az európai piacot.

A Saudi Aramco Total Refining and Petrochemicals (SATORP) napi 400 ezer hordó feldolgozó kapacitású Jubail finomítója 2013 végén, a Yanbu Aramco Sinopec Refining Company (YASREF) szintén napi 400 ezer hordó feldolgozó kapacitású finomítója pedig 2015-ben kezdi meg a termelést megnövelt dízeltermelési kapacitással.

(MTI)