Drágább alkohol, kevesebb halál

2013. február 7. - 11:56 | Tech

Az alkohol minimális árának emelése szinte azonnal és jelentősen csökkenti a szeszes italokkal kapcsolatba hozható halálesetek számát, hosszú távon pedig egyéb kedvező egészségügyi hatásokkal is jár - állapította meg egy csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmány.

A Victoriai Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy milyen következménye volt az alkohol minimális ára 10 százalékos növelésének Brit Kolumbia kanadai tartományban 2002 és 2009 között. Az elemzett adatok alapján megállapították, hogy a szeszesital-fogyasztással kapcsolatba hozható elhalálozások száma jelentős mértékben - 32 százalékkal - zuhant az intézkedés hatására.

A tisztánlátást némileg bonyolította, hogy a górcső alá vett időszakban szüntették meg az alkohol forgalmazásának tartományi monopóliumát, és ennek eredményeként gomba módra szaporodtak a magánkézben lévő italboltok. A kutatók ennek hatását is megvizsgálták, és úgy találták, hogy az italbolthálózat 10 százalékos bővülése - az árusított szeszes italokhoz való nagyobb hozzáférhetőség - két százalékkal dobta meg az alkoholfogyasztáshoz köthető halálesetek számát.

"A tanulmány eredménye alátámasztja azokat a tudományos bizonyítékokat, amelyek szerint a szeszes italok minimális árának növelése a közhiedelemmel ellentétben még a legerősebb ívókat is italfogyasztásuk visszafogására ösztönzi" - közölte Tim Stockwell, a vizsgálat vezetője.

A tanulmány felkeltette a britek figyelmét is, ahol a kormány arra készül, hogy a főként a fiatalokra jellemző rohamivászatok és az alkohol fűtötte közösségellenes cselekedetek megfékezésére minimális árat vezet be a szeszes italokra. "A vizsgálat erős jelzéssel szolgál arra, hogy az árpolitika valóban visszavetheti a veszélyes és káros mértékben vedelők fogyasztását" - húzta alá John Holmes, a Sheffieldi Egyetem kutatója.

A kanadai egyetem munkatársai tavaly januárban már közzétettek egy hasonló témájú felmérést. Abban megállapították, hogy az alkohol minimális árának 10 százalékos emelése összességében 3,4 százalékkal csökkentette a szeszesital-fogyasztást.

(MTI)