Masat-1 - Ma egy éve lőtték fel az első magyar műholdat

2013. február 13. - 08:47 | Tech

Egy évvel ezelőtt, 2012. február 13-án lőtték fel a Masat-1-et, az első magyar műholdat.

A Masat-1 a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) két villamoskari tanszéke, valamint űrkutató csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak több mint négyéves munkájával született.

Az űreszköz, amelynek neve a magyar és a satellite szavakból származik, egy kisméretű, úgynevezett pikoszatellit. A CubeSat szabvány szerint készült 10x10x10 centiméteres, kocka alakú műhold 1 kilogramm tömegű. Építése elsősorban oktatási célt szolgált, pályára állása óta gyűjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a BME csapata által e célra kialakított földi állomásra továbbít későbbi feldolgozásra. A fedélzeten elhelyeztek egy félaktív mágneses stabilizáló rendszert, ennek segítségével a Földről távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni.

A Masat-1-et az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétája fedélzetén, nyolc másik műholddal tavaly február 13-án startolt a kouroui (Francia Guayana) űrközpontból, Dél-Amerikából.

A sikeres pályára állítás egyéves évfordulója alkalmából sajtótájékoztatót tartanak, amelyen részt vesz Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

MTI/para

Címkék: Masat-1