A tüdőrák megfogja előzni a mellrákot az európai nők körében

2013. február 13. - 14:31 | Tech

A mellrákot megelőzve a tüdőrák lesz pár éven belül a rák miatti halálozás leggyakoribb oka az európai nők körében - figyelmeztetnek a szakemberek, akik szerint ez az állapot mindazonáltal csak rövid ideig fog fennállni.

Az Annals of Oncology című folyóiratban közölt eredmények szerint a tendencia már Nagy-Britanniában és Lengyelországban is megfigyelhető. A tüdőrák miatti halálesetek számának növekedése a dohányzás korábbi évtizedekben tapasztalt növekedését tükrözi, jelentősen sújtva azokat a nőket, akik az 1960-as és 1970-es években kezdtek cigarettázni.

Az előzetes adatok szerint az európai nők körében a tüdőráknak idén mintegy 82 640, az emlőráknak 88 886 áldozata lesz. A kutatók szerint azonban 2015-re átbillen a mérleg, és a tüdőrák okozta halálesetek száma fog felülkerekedni - adta hírül a BBC News.

A Milánói Egyetem munkatársaként dolgozó Carlo La Vecchia professzor és kollégái az egész Európai Unióra, illetve hat tagállamra - Franciaországra, Németországra, Olaszországra, Lengyelországra, Spanyolországra és Nagy-Britanniára - külön lebontva vizsgálták a rákos megbetegedések okozta haláleseteket, majd külön számba vették a gyomor-, a bél-, a hasnyálmirigy-, a tüdő-, a prosztata-, a mell- és a méhrák (beleértve a méhnyakrák), valamint a leukémia miatti halálozásokat.

A mutatók szerint bár összességében egyre többeknél alakul ki a rák valamely típusa - mivel az emberek hosszabb ideig élnek -, egyre kevesebben halnak bele a betegségbe. A rák okozta halálesetek össz-számának csökkenése ellenére a tüdőrák miatti halálesetek száma azonban pár évig még növekedni fog az Európai Unióban élő nők körében, igaz, idővel megindul majd a visszaesés.

A kutatók szerint a hasnyálmirigyrák okozta halálesetek száma sem mutatja a visszaesés jeleit - éppúgy a férfiaknál, mint a nőknél - elsősorban azért, mert ennek a ráktípusnak csak néhány hatékony kezelési módszere ismert.

"Ezek rendkívül aggasztó adatok. A tüdőrák az egyetlen jelentős rákbetegség, amely semmi jelét sem mutatja a jövőbeli visszaesésnek, annak ellenére, hogy egyre kevesebb ember dohányzik - húzta alá La Vecchia. - A cigarettázás és a cukorbetegség felelős az esetek mintegy harmadáért, ám fogalmunk sincs róla, hogy mi okozza az esetek maradék hányadának jelentős részét. A tüdőrák esetében azonban 2020 vagy 2025 tájékán várhatóan megkezdődik a halálozási ráták visszaesése, mivel a nők új nemzedékeinek kisebb hányada él a rossz szokással."

A Cancer Research UK elnevezésű brit rákkutató intézet munkatársaként dolgozó Sarah Williams szerint csak Nagy-Britanniában évente 157 ezer gyermek kezd el dohányozni. Mint mondta, a mostani eredmények jól jelzik a cigarettázás visszaszorításának fontosságát, különös tekintettel a fiatalok rászokásának megakadályozására.

(MTI)

Címkék: mellrák, tüdőrák