Félmillió emberéletet megmenthetne a kevesebb só

2013. február 15. - 18:54 | Tech

Legkevesebb félmillió ember életét lehetne megmenteni a következő évtizedben, ha az amerikaiak az országos ajánlásnak megfelelő szintre csökkentenék sófogyasztásukat - derült ki a Kaliforniai Egyetem kutatóinak új tanulmányából.

A szakemberek számítógépes szimulációnak vetették alá számos olyan korábbi vizsgálat eredményeit, amely a túlzott sóbevitel hatásait elemezte a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulásának kockázata szempontjából.

Az amerikai közegészségügyi szervek az egészséges emberek többségének napi 1500 milligramm nátrium bevitelét ajánlják, amely maximum 2300 milligrammra nőhet. Az átlag amerikai azonban a kimutatások szerint több mint 3600 milligrammot fogyaszt naponta, leginkább feldolgozott termékek formájában.

Pamela Coxson, a tanulmány vezető szerzője és kutatócsoportja három nátriumbevitel-csökkentő forgatókönyvet modellezett, amelyek előrevetítették, hogy miként befolyásolja az alacsonyabb sófogyasztás a magas vérnyomás, illetve szív- és érrendszeri betegségek miatti elhalálozás kockázatát.

"A legreálisabb feltételezés szerint ha tíz év alatt az átlag amerikai napi 2200 milligrammra csökkenti a nátriumbevitelt - amit a szakemberek potenciálisan megvalósíthatónak tartanak -, akkor 280-500 ezerrel kevesebb ember halna meg szív- és érrendszeri betegségek miatt" - írták a kutatók a Circulation című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban.

Egy még jelentősebb - napi 1500 milligrammra történő - visszafogás 1,2 millió amerikai életét menthetné meg tíz év alatt. Ezt a mértékű csökkentést azonban nem tartják reálisnak a szakemberek.

A sófogyasztás fokozatos mérséklésén világszerte számos ország közegészségügyi szakemberei dolgoznak különböző módszereket alkalmazva. Például egyes országokban együttműködnek a pékekkel annak érdekében, hogy csökkentsék a sómennyiséget a kenyerekben, mások a húsételekre, konzervekre helyezik a hangsúlyt. A só nagy többsége ugyanis ezekből a feldolgozott ételekből jut be a szervezetbe - magyarázta Coxson.

A Kaliforniai Egyetem tanulmánya szinte azzal egy időben látott napvilágot, hogy Michael Bloomberg New York-i polgármester, az egészséges életmód egyik élharcosa a héten bejelentette: sikeresen haladnak azon cél felé, hogy 2014-ra egynegyeddel csökkentsék a sófogyasztást. Huszonegy nagy amerikai élelmiszergyártó a New York-i kezdeményezés mellé állt, és már rengeteg féle feldolgozott élelmiszer - majonézek, tésztaszószok, húskészítmények - 15-27 százalékkal kevesebb sóval készül.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két hete alacsonyabb szinten rögzítette a napi sófogyasztásra vonatkozó ajánlását: két grammnál kevesebb nátrium bevitelét javasolja felnőtteknek, ami napi öt gramm konyhasó felvételének felel meg.

MTI/para