Hatvannyolc tigrispitont ejtettek el a "nagy floridai óriáskígyó-vadászaton"

2013. február 18. - 17:45 | Tech

Az előzetesen becsültnél több, hatvannyolc szalagos tigrispitont ejtettek el hivatásos és önkéntes vadászok egy nagyszabású hajtóvadászat keretében a floridai Everglades Nemzeti Parkban, a zsákmány azonban így is eltörpül a mocsárvidéken élő óriáskígyók feltételezett számához képest.

A pitonvadászat végleges, hivatalos eredményét a hét végén tette közzé a halakkal és vadakkal foglalkozó floridai természetvédelmi bizottság. Korábbi sajtójelentések félszázra becsülték az elejtett óriáskígyók számát.

A Florida állatvilágára veszélyt jelentő szalagos vagy burmai tigrispiton (Python molurus bivittatus) Ázsiában őshonos. Floridában az 1992-es Andrew hurrikán után bukkantak fel példányai a természetben. Valószínűleg háziállatként tartott óriáskígyókról van szó, amelyek a vihar nyomán szabadultak ki és kerültek az Everglades Nemzeti Parkba. Azóta olyan drámaian elszaporodtak, hogy többen vannak, mint az őshonos kígyók.

A tigrispiton jó úszó, de fára is tud mászni. A kutatók szerint elterjedésük állhat a nyulak, menyétek, mosómedvék, vad patkányok számának visszaesése hátterében.

"Minden egyes piton eltávolítása az ökoszisztémából hasznot jelent, és tudjuk, hogy jelentős időbefektetés egy óriáskígyó elfogása" - mondta el Nick Wiley, a természetvédelmi bizottság elnöke.

A természetvédelmi bizottság először hirdetett vadászversenyt, hogy megoldja a problémát. A nagy érdeklődés azonban még a szervezőket is meglepte: 38 amerikai tagállamból hatszázan jelentkeztek a vadászatra. Még Kanadából is érkeztek kígyóvadászok.

A leghosszabb kígyó 4,3 méteres volt, elfogóját 1000 dollárral jutalmazták. A két legtöbb kígyót elejtő vadász 1500-1500 dollárt kapott. Az óriáskígyó-tetemeket a Floridai Egyetemen tanulmányozzák.

- mti/para -