Interneten nyomon követhetők a fehér gólyák

2013. február 20. - 17:48 | Tech

Interneten követhetik nyomon a műholdas jeladóval felszerelt fehér gólyák útját az érdeklődők.

A Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013 támogatásával zajló, Madárvédelem és kutatás határok nélkül elnevezésű projekt keretében 12 fehér gólyára került műholdas jeladó. Útjukat folyamatosan nyomon lehet követni a www.satellitetracking.eu honlap interaktív térképén - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerdán az MTI-vel.

A műholdas jeladóval felszerelt példányok változatos útvonalakon jutottak el telelőterületeikre. A hagyományos afrikai tájak mellett néhányan csak a Földközi-tenger vidékéig vándoroltak, pár példány pedig hazai részeken kísérelt meg áttelelni.

A gólyák nyomkövetése lehetővé teszi a legfontosabb vonulási útvonalak és telelőterületek, valamint az ott jelentkező veszélytényezők azonosítását is. A tavaly megjelölt gólyák sérülten vagy legyengülten befogott, majd megerősödött és később elengedett példányok, így megjelölésükkel tapasztalatokat lehet szerezni arról is, hogy a visszavadított gólyákra milyen egyedi veszélyek leselkednek.

(MTI)