Új hordozható számítógépet dobott piacra a Google

2013. február 22. - 10:53 | Tech

Új, prémium kategóriás hordozható számítógépet dobott piacra Chromebook Pixel néven a Google.

A keresőmotorjáról világhírűvé vált kaliforniai technológiai cégóriás csütörtökön jelentette be a laptop és a táblagép egyes elemeit vegyítő készüléket, amellyel menedzsere, Sundar Pichai szavai szerint az Apple MacBookjával kívánnak versenybe szállni.

A dizájnos alumíniumtestbe burkolt Chromebook Pixel 1,52 kilogramm súlyú, mérete 29,7x22,4x1,6 centiméter. Érintőkijelzője 2560x1700 pixeles felbontásra képes, és egy duplamagos, 1,8 GHz-es órajelű Intel Core i5 processzorral működik. A DDR3 RAM 4 GB kapacitással rendelkezik, az SSD meghajtó lehet 32, illetve 64 GB-os. Billentyűzete háttérvilágítós, a kijelzőt törésálló üveg védi.

A Google saját kifejlesztésű, nyílt forráskódú számítógépes operációs rendszerét, a böngészőközpontú Chrome OS-t építették bele.

Az eszköz egyelőre csak az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában kapható 1299 dolláros - mintegy 360 ezer forintos - áron. Áprilisban új változattal szeretne kirukkolni a Mountain View-i székhelyű vállalat, az már mobilinternetes kapcsolattal is rendelkezni fog.

(MTI)