Huszonhat generációt klónoztak egy egérből japán kutatók

2013. március 8. - 17:25 | Tech

Klónok huszonhat generációját hozták létre egyetlen egérből japán kutatók: a sikeres kísérlet reményeik szerint utat nyithat a haszonállatok tömeges mesterséges szaporítása felé.

A japán NHK televízió pénteki jelentése szerint a kóbei Riken Fejlődésbiológiai Kutatóközpont csapata eddig összesen 598 egészséges egyedet klónozott hat év alatt. A kísérletet vezető Vakajama Teruhiko elmondta, hogy a klónozott egerek élettartama és szaporodási képessége teljesen normális volt, és a klónok elhanyagolható eltérések mellett alapvetően azonos biológiai felépítéssel rendelkeztek, mint az eredeti állat.

Korábban még nem volt példa arra, hogy ilyen jelentős mértékű klónozás ne vezessen rendellenességekhez a mesterségesen létrehozott állatokban - húzta alá Vakajama.

A módszerrel a kutatók reményei szerint értékes haszonállatok - például sok tejet adó tehenek vagy kiemelkedő minőségű húst adó marhák - akár elpusztulásuk után is biztonságosan klónozhatóvá válhatnak.

A japán kutatócsoport a testi sejtek sejtmagjának átültetésével érte el a tudományos áttörést. A procedúra során az eredeti állat genetikai információját tartalmazó sejtmagot egy saját sejtmagjától megfosztott petesejtbe helyezték be. A petesejtet ezután egy "egér béranyába" ültették be, aki kihordta a klónt. Ezt követően a megszületett klónt tovább klónozták.

A csoport a trichostatin A elnevezésű hiszton deacetiláz gátlószer alkalmazásával és más technológiai újításokkal érte el, hogy a klónok sokadik generációja is mentes maradt a rendellenességektől.

MTI/para

Címkék: egér, klónozás