Háromszülős embriókat állítanának elő

2013. március 20. - 19:52 | Tech

Támogatják a britek a kormány kezdeményezte konzultáció szerint azt a mesterséges megtermékenyítési technikát, amellyel három ember DNS-ének felhasználásával születhet gyermeke olyan pároknak, akik máskülönben bizonyos genetikai betegségeket örökíthetnének át utódjukra.

A brit kormány felkérésére a szigetország Humán Termékenységi és Embriológiai Hatósága (HFEA) tavaly kezdett társadalmi konzultációt annak nyomán, hogy 2008-ban a Newcastle Egyetem kutatói egy apától és két anyától származó embriókat hoztak létre laboratóriumban.

A háromszülős embrió létrehozásának célja, hogy a petesejt mitokondriuma (energiaszerve) által örökített - sokszor halálos vagy tartós fogyatékossághoz vezető - genetikai rendellenességeket kiküszöbölje. Egy ily módon létrehozott gyerek három ember genetikai állományát hordozná, habár tulajdonságainak messze túlnyomó részét a sejtmagban lévő apai és anyai örökítőanyag határozná meg.

A konzultáció eredményéről a HFEA szerdán adott ki közleményt. Mint fogalmaztak, a legtöbb ember bízik abban, hogy a szakemberek és a hatóság tudja, mikor lehet alkalmazni ezt az eljárást pácienseknél. A hatóság azt is leszögezte, nem találtak olyan bizonyítékot, amely arra utalna, hogy a módszer kockázatos lenne, ugyanakkor jelezték, hogy további kutatásokat tartanak szükségesnek.

A módszer kritikusai viszont azzal érvelnek, hogy a háromszülős embrió létrehozása nem etikus, és hangsúlyozzák, hogy jelenleg már rendelkezésre állnak olyan biztonságos eljárások, köztük a petesejt-adományozás, amelyek lehetővé teszik, hogy a veszélyeztetett párok gyermeke ne szülessen genetikai rendellenességgel.

A brit törvények egyelőre tiltják a humán petesejt vagy embrió megváltoztatását, mielőtt beültetnék egy nőbe. Az eljárást csak kutatási céllal engedélyezik. Miután a HFEA a konzultáció eredményét megosztja a kormánnyal, az ennek alapján módosító törvényjavaslatot terjeszthet be a parlamentben.

- mti/para -