Autista unokájuk lesz az idős apáknak?

2013. március 21. - 12:44 | Tech

Nagyobb valószínűséggel lesz autista unokájuk azoknak a férfiaknak, akik idősebb korban vállalnak gyermeket, ám ez a megnövekedett kockázat még mindig csekély mértékű - állítja egy tanulmány, amely először mutatta ki, hogy az autizmus kockázata generációkon is átívelhet.

A kutatók szerint az ötvenéves vagy idősebb férfiak lányunokája 1,79-szor nagyobb valószínűséggel lehet autista, mint a 20-24 év közötti férfiaké, a fiúunokák esetében pedig 1,67-szoros a kockázatnövekedés.

A tanulmány először mutat rá, hogy "az apák és nagyapák életstílusa hatással lehet az utódokra" - mondta Avi Reichenberg, a King's College London Pszichiátriai Intézetének kutatója, a tanulmány társszerzője. Mint hozzáfűzte, ez nem azt jelenti, hogy az ember ne vállalhatna gyereket, ha az apja már ötven fölött járt, amikor ő született, hiszen még a megnövekedett kockázat is meglehetősen alacsony érték.

A Journal of the American Medical Association - Psychiatry című folyóiratban szerdán megjelent tanulmány svéd országos nyilvántartási adatokat használta fel. A kutatók a Svédországban 1932. után született népességből közel hatezer autista ember adatait elemezték csaknem 31 ezer egészségesével összevetve.

A brit, svéd és ausztrál kutatókból álló csoport minden vizsgált személy esetében rögzítette, hogy hány évesek voltak anyai és apai nagyszülői, amikor gyermeket vállaltak, és előfordult-e pszichiátriai diagnózis az utódoknál. "Korábbi tanulmányokból tudjuk, hogy az idősebb korban vállalt apaság az autizmus rizikófaktorai közé számít. A mostani tanulmány tovább ment, és azt jelzi, hogy az is növeli az autizmus kockázatát, ha a nagyapa már idős volt, amikor gyereke született, ami arra utal, hogy az autizmus rizikófaktorai generációkon is átnyúlhatnak" - jelentette ki Emma Frans a svéd Karolinska Intézet tudósa, aki Reichenberggel együtt vezette a kutatást.

A kutatók számára egyelőre nem világos, hogy mi áll a felfedezett kapcsolat hátterében; egy lehetséges magyarázat szerint az idő előrehaladtával a spermasejtekben mutáció alakulhat ki.

Miközben a legtöbb genetikai mutáció nem okoz autizmust a gyereknél, a kutatás arra utal, hogy "csöndes" mutációk továbbadhatók az egészséges gyermekeknek, és azok csak a következő generációkban emelik az autizmus kialakulásának kockázatát.

(MTI)