A dán korona Európa legszennyezettebb pénze

2013. március 26. - 19:19 | Tech

A dán koronát találták a legszennyezettebbnek a vizsgált európai bankjegyek közül az Oxfordi Egyetem kutatói.

A szakemberek által közzétett tanulmány szerint az európai bankjegyek átlagosan 26 ezer baktériumot hordoznak. Sokkal jobb a helyzet az új bankjegyek és pénzérmék esetében, azokon csak átlag 2400 baktérium van.

A kutatók 15 európai ország bankjegyeit és pénzérméit vizsgálták, igaz közülük jó néhány állam eurót használ.

A legszennyezettebb dán koronát - amelyen 40 266 baktériumot mutattak ki - a svéd korona követi 39 600 baktériummal. A legkevésbé szennyezettnek az euró bizonyult 11 066 baktériummal. A svájci frankon 32 400, az orosz rubelen 30 ezer, a lengyel zlotyn 25 700, az angol fonton 18 200, a norvég koronán 11 733 baktériumot találtak.

Ian Thompson, az Oxfordi Egyetem professzora szerint a 26 ezer baktérium több mint elegendő arra, hogy kórokozókat terjesszen. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a bankjegyeken olyan kellemetlen baktériumok bújnak meg, mint a Klebsiella baktérium, amely számos betegség kialakulásához vezethet, elsősorban a légző- és kiválasztó szervrendszerekben, vagy az enterobaktérium, amelynek a családjába a szalmonella is tartozik.

A professzor szélesebb körű kutatást szorgalmaz annak vizsgálatára, hogy az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok terjedését hogyan segíti a bankjegyek globális mozgása - olvasható a Yahoo hírportálon.

(MTI)