A kihalás ellen küzdenek a majmok

2013. március 26. - 17:36 | Tech

A vadállatok illegális nemzetközi kereskedelme, amely már a tigrist is a kihalás szélére sodorta, mostanra a csimpánzok, a gorillák és más emberszabású majmok túlélését is veszélyezteti - derül ki egy új ENSZ-jelentésből.

Becslések szerint több mint 22 ezer emberszabású majom esett áldozatául az illegális kereskedelemnek a 2011-et megelőző hét évben. Ez évente nagyjából háromezer egyedet jelent és az állatok több mint fele csimpánz volt. A majmokat a közép- és nyugat-afrikai területekre összpontosuló élőhelyeiken vadásszák a kifinomult módszerekkel dolgozó csempészek, akik az afrikai bozótosban lévő felszállóhelyekről indulva, magán teherszállító repülőkön viszik ki az állatokat a kontinensről. A célállomás általában a Közel-Kelet és Ázsia.

A Szaúd-Arábiához, az Egyesült Arab Emírségekhez és Libanonhoz hasonló országokban magánkertek vagy állatgyűjtemények show-kellékeként használják az állatokat, míg Ázsiában legtöbbször állatkertek és vidámparkok számára vásárolják meg őket. Kína az illegális gorilla- és csimpánz szállítmányok egyik legfőbb célállomása. Thaiföldön és Kambodzsában olyan eseteket is jeleztek, ahol az orángutánokat arra használták, hogy "esetlen bokszmeccsel" szórakoztassák közönségüket.

Bokszmeccs orágnutánokkal Kambodzsában:

A fakitermelés és az ideiglenes bányászkolóniák Afrika-szerte való virágzása jelentősen növeli a főemlősök húsa iránti igényt. A felnőtt és fiatal példányokat emberi fogyasztás céljából vadásszák, míg a fogságba ejtett kölykök az élőállat-kereskedelem áldozataivá válnak. Falusi lakosok szintén elfogják az állatokat a gyéren lakott területeken, hogy aztán eladják őket a városokban.

Az emberek emellett egyre inkább behatolnak a majmok természetes élőhelyeire és elpusztítják erdős otthonaikat az infrastrukturális fejlesztések és egyéb célok miatt. Ennek következtében az állatok egyre közelebb kerülnek az emberlakta területekhez, így növekszik az összetűzések száma is. A majmok néha az emberek háborújának áldozataivá is válnak.

(MTI)