Gyökeresen változtatta meg a társadalmat a világháló

A világháló (world wide web) feltalálása a társadalom minden területén alapvető változásokat idézett elő - állapította meg Rolf Heuer, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) vezérigazgatója kedden. Az évforduló alkalmából a CERN-ben rekonstruálják az első weboldalt.

Az internetes háló megváltoztatta az emberek kommunikációját és életét. A web remek példa arra, hogy milyen kutatások vihetik tovább az emberiséget - mondta a tudós a dpa német hírügynökség jelentése szerint.

A szervezet húsz évvel ezelőtt, 1993. április 30-án jelentette be, hogy a világháló (world wide web) mindenki számára szabadon hozzáférhető és ingyenes. A technikát eredetileg arra fejlesztették ki, hogy segítségével a tudósok egymással kommunikálhassanak és kicserélhessék kutatási eredményeiket.

Az első weboldalt Tim Berners-Lee hozta létre: 1991. augusztus 6-án vált elérhetővé. Az oldal tartalmazta a világháló koncepciójával, a böngészők használatával és a webszerver létrehozásával kapcsolatos információkat. Négy évvel korábban, 1989-ben tette a brit kutató az első javaslatot információs rendszerhálózat kialakítására, melyből aztán a világháló kifejlődött. A world wide web jelenleg legalább 14 milliárd weboldalt foglal magába.

A világháló megalkotása - a feltaláló szerint - a kétségbeesés műve volt, mert nélküle a CERN-ben, Európa legnagyobb internet csomópontjában igen nehéz volt dolgozni. A webbel kapcsolatos technológiák többségét, mint az internetet, a hipertextet, a különféle betűtípusú szövegeket már létrehozták, neki csupán az volt a dolga, hogy absztrakt rendszerbe összerakja őket, így azok egy nagyobb, képzeletbeli dokumentációs rendszer lehetséges részei legyenek.

1994-ben Berners-Lee a neves bostoni műszaki egyetemen (Massachusetts Institute of Technology) megalapította a W3 Consortiumot, amelyet azóta is igazgat. 2004-ben az angol királynőtől lovagi címet kapott, 2013 nyarán pedig átveheti az első alkalommal odaítélt Erzsébet Királynő Díjat, amelyet a technika és a műszaki tudományok területén évente osztanak ki.

Nem kell neki a jogdíj

Sir Timothy John "Tim" Berners-Lee szerény ember. Találmányáért semmiféle jogdíjra nem tart igényt, azt mondja: "jó helyen voltam, jó időben".

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet az AFP francia hírügynökség jelentése szerint kedden azt is közölte: az első weboldal rekonstruálásával kíván megemlékezni a világháló húszéves fennállásáról.

A CERN 1993. január 30-án adott ki nyilatkozatot, amelyben engedélyezte a web ingyenes használatát. Dan Noyes, aki jelenleg a CERN-ben a világhálóért felel, a web történelme egyik legfontosabb időpontjának nevezte ezt a dátumot.

Akkoriban léteztek más, dokumentumok kutatására alkalmas programok is, mint például a WAIS és a Gopher, de a web egyszerűsége és az ingyen hozzáférhető technológia révén a társadalom gyorsan elfogadta, és gyors fejlődésnek indult.

A NeXT számítógép – Berners-Lee gépe, amelyen az első weboldal elkészült -, máig megvan a CERN-ben, az első weboldal viszont már nem érhető el online az eredeti címén. A CERN-nek eddig az 1992-ben készült fájlokat sikerült helyreállítania, de reméli, hogy a weblap korábbi verzióit is megtalálja.

"Tudjuk, hogy van valahol egy lemez, amely eltűnt, és amelyen egy 1990-es másolat található" – mondta az AFP-nek Noyes, aki a nagyközönség segítségét kéri a CERN-ben folyó nyomozáshoz. "Valaki biztosan tudja, hol van. Minden együttműködést nagyra értékelünk" – mondta. A segítségkéréssel kapcsolatos információk a ITT olvashatók.

(MTI)