Ledöbbentette a tudósokat a földönkívülinek hitt lény csontváza

2013. május 2. - 11:38 | Tech

Komoly vizsgálatoknak vetették alá az Atacama-sivatagban talált 15 centiméteres „lény” maradványait. Az eredmények meglepőek, és csak újabb rejtélyeket eredményeztek.

A hihetetlenül piciny, furcsa fejformája miatt sokak által földönkívüli lénynek gondolt maradványt egy évtizede találták a chilei sivatagban. A többször is gazdát cserélt múmia végül egy barcelonai vállalkozóhoz került, és 2012 végén részletes orvosi vizsgálatoknak vetették alá. Az eredmények csalódást kelthetnek az UFO-hívőkben, de – ha lehet – még rejtélyesebbé tették az esetet.

Az „Ata” névre keresztelt csontvázról ugyanis a DNS-vizsgálatok kiderítették, hogy nem földönkívüli, és nem egy emberszabású majom, hanem egy ember maradványa – mondta el a Stanford Egyetem orvosi szakának egyik vezetője, Gary Nolan. A sejtbiológiával foglalkozó kutató és kollégái arra jutottak, hogy Ata férfi volt, és – bár többen azt gondolták, hogy egy abortált magzat mumifikálódott maradványa – hat-nyolc éves volt, amikor meghalt. „Lélegzett, evett és működött az anyagcseréje.” Anyja pedig egy bennszülött indián nő volt.

Azt azonban nem tudták kideríteni, hogy milyen mutáció okozta furcsa kinézetét. Ata mindössze 15 centiméter magas volt, hosszúkásra nyúlt koponyája és alulfejlett állkapcsa volt, valamint tíz bordacsontja, az embereknél megszokott 12 helyett. „Nincsen egyetlen olyan ismert formája a törpeségnek, ami megmagyarázná az összes anomáliát a lényen” – írta a Stanford egyik professzora.

Gary Nolan pedig közölte, hogy további vizsgálatokat fog végezni az érdekes biológiai kérdéseket felvető csontvázon.

Hír24

Címkék: földönkívüli