Szigorúan szabályozzák Kínában az antibiotikumok használatát

2013. május 8. - 14:40 | Tech

Tovább szigorítja a kínai vezetés az antibiotikumok használatára vonatkozó szabályokat, a gyógyszerek túlszedése ugyanis komoly problémákat okoz a kelet-ázsiai országban.

A nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság új előírásai elsősorban az állami tulajdonban lévő kórházakra vonatkoznak, mivel az ott fekvő betegek minden más páciensnél jobban ki vannak téve az indokolatlan antibiotikum-használat rejtette veszélyeknek.

A szigorítás értelmében a kórházi betegek legfeljebb 60 százaléka, a járóbetegek 20 százaléka kaphat antibiotikumos kezelést, az elsősegély-osztályokra vonatkozó irányszám 40 százalék - olvasható a szervezet közleményében. A jövőben büntethetővé válnak azok az orvosok, akik indokolatlan esetekben írnak fel antibiotikumot betegeiknek, a pénzbüntetés és megrovás mellett akár orvosi engedélyüket is elveszíthetik, ha a kétes gyakorlaton kapják őket.

A kínai vezetés tavaly óta kiemelt kampánnyal próbál tenni az országban veszélyes méreteket öltő antibiotikum-használat ellen. Az óvatosság indokolt: a nemzeti élelmiszer- és gyógyszerhivatal statisztikái szerint a kínai lakosság egynegyede egy egyszerű megfázást is - a vírusok ellen egyébként hatástalan - antibiotikummal kezel. Egy átlagos kínai évente mintegy 140 gramm antibiotikumot nyel, ami az amerikai átlag tízszerese. A lakosság mintegy fele halmoz fel készleteket ezekből a gyógyszerekből, ugyanakkor csupán alig 40 százalékuk olvassa el a betegtájékoztatót vagy érdeklődik a lehetséges mellékhatásokról.

A kínaiak tájékozatlansága mellett a helyzetet az orvosok nyereségvágya is rontja, ők ugyanis gyakran a gyógyszerfelírásból hajtanak hasznot maguknak. A probléma odáig mélyült, hogy a kínai kórházakba bekerülő betegek csaknem 70 százaléka antibiotikumot kap ma, miközben Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint a globális arány nem éri el a 30 százalékot. Az operációra kényszerülők több mint 95 százaléka antibiotikumos kezelésben részesült tavaly Kínában - kongatta meg a harangot az egészségügyi minisztérium.

Az antibiotikumok túlzott és indokolatlan használata rezisztencia kialakulását eredményezi, az ellenálló kórokozók elterjedése, mutálódása pedig multirezisztens szuperbaktériumok megjelenéséhez vezet. A Hszinhua hírügynökség egy korábbi összeállításából kiderült, 2010-ben a kutatók 128 kínai kórházból több mint 270 ezer mintát gyűjtöttek be, amelyeket megvizsgálva kimutatták: egyes baktériumok ellenálló képessége a 80 százalékot is eléri. A WHO statisztikái szerint a tuberkulózisban szenvedő kínaiak csaknem 7 százaléka gyógyszerrezisztens, miközben a globális átlag 2 százalék körül alakul.

(MTI)

Címkék: antibiotikum