Tankoljon levegőt!

2013. május 13. - 09:25 | Tech

Hatodik alkalommal rendezték meg a saját készítésű, sűrített levegővel hajtott járművek, az úgynevezett pneumobilok erőpróbáját. Az eddig megszokott kategóriák mellett ezúttal a Forma-1-es csapatoknál kulcsfontosságú telemetrikus rendszert is tesztelhették a mérnökhallgatók. A versenyen öt kategóriában hirdettek győztest.

Az Egerben megrendezett pneumobil futamokon öt ország 41 csapata mérte össze tudását.

A távolsági kategóriában, ahol a járműveknek egy sűrített levegővel feltöltött palackkal kellett a lehető legnagyobb távolságot megtenniük, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának Pollroth csapata jutott a legtovább: léghajtányukkal 8918 métert futottak.

Az ügyességi futamban, amelynek célja, hogy a versenyzők a pneumobillal a lehető leggyorsabban teljesítsék a technikásra megépített pályakört, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) Kakukktojás csapatának háromkerekű járgánya érkezett elsőként a célba.

A gyorsulási kategóriában a járműnek egy feltöltött palackkal egy 220 méteres pályaszakaszt kell a lehető legrövidebb idő alatt megtennie: a döntő futamban itt is a BMGE Kakukktojás csapat léghajtánya győzött, alig 25 másodperc alatt teljesítve a szakaszt a verseny történetében szintén rekordnak számító 46,6 kilométeres óránkénti sebességgel.

A legeredetibb konstrukció kategóriában a legkiemelkedőbb műszaki megoldásokat felsorakoztató, egyúttal leginnovatívabb jármű nyerte el az elsőséget. A díjat kecskeméti GAMF Dóz-Air csapata kapta.

A jelképes koronát, azaz a Rexroth legjobb pneumobilja 2013 címet - amelyet hagyományosan az egyes versenykategóriák győztesei közül választja ki a zsűri - a budapesti Kakukktojás csapat viselheti egy éven át.

Az idén második alkalommal senior kategóriában is megmérkőztek a rutinosabb versenyzők. Ebben a számban azok a végzett hallgatók indulhattak, akik az előző évi versenyek valamelyikén már részt vettek, és a korábbi járművüket - ha az megfelelt a 2013-as versenykiírásnak - az egykori képzési helyük bocsátotta rendelkezésükre. A kategória legjobbja a Szegedi Tudományegyetem MK Laren csapata lett.

A 2013-as verseny technológiai attrakciójának számító új versenyszámban négy hallgatói csapat a Forma-1-ből is ismert csúcstechnológiát, az úgynevezett telemetrikus rendszert tesztelte. Az említett kategóriában induló pneumobilok a hosszú távú versenyszámban kaptak lehetőséget arra, hogy bebizonyítsák: a műszaki dokumentációban leírt megoldásaik a gyakorlatban is működnek. A négy csapat közül a Debreceni Széllovagok oldották meg legprofibban a járművük fizikai paramétereinek mérését, az adatok gyűjtését és továbbítását.

Ács István, a Bosch Rexroth Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a jövő technológiájának célja: minél kevesebb energiával minél nagyobb távolságot megtenni.

- mti/para -

A 2013-as Rexroth győztes Kakukktojás csapat egy pneumobilja