A torna növeli a mentális egészséget is

2013. május 17. - 12:39 | Tech

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem egy kutatócsoportjának eredményei megerősítették azt az egyébként igen régóta fennálló nézetet, miszerint a gyerekek lelki jólétéhez határozottan hozzájárul a fizikai aktivitás. Ergo a szívnek és a testnek az edzésben tartása.

Lisa Olive kutató elmondása szerint, noha ez a „kapcsolat” régóta kézenfekvőnek tűnt, az ezen irányban végzett kutatások különféle korlátai miatt, így például megbízható módszerek híján ezt korábban nem volt mód megvizsgálni.

Elöljáróban pár szó a Lifestyle of your Kids (LOOK) programról. Ez a longitudinális tanulmánysorozat (az efféle kutatások lényege, hogy különböző időpontokban, és általában hosszú évek alatt lefolytatott adatfelvételre támaszkodnak) 2005-ben indult az ausztráliai Commonwealth Intézet kezdeményezésére és finanszírozása révén. Ugyanakkor számos intézet valamint egyetem kutatói vesznek részt e vizsgálódásokban. Közös céljuk utánajárni a gyerekek életmódjának az egészségükre és fejlődésükre való kihatásainak.

Mindehhez még Olive – az egyetem Pszichológia Tanszéke Don Pyrne professzor vezette csoportjának egyik kutatójaként – hozzáteszi, a LOOK multidiszciplináris azaz számos tudományterület emberei által végzett vizsgálatai sok minden más mellett kitérnek a gyerekek fizikai erőnléte és mentális egészségük közti kapcsolatra. De a pszichológiai vizsgálódáson kívül a szív- és érrendszer, valamint a csontrendszer egészségi állapota, továbbá a táplálkozás, az anyagcsere-folyamatok, amiként a családi háttér s számos egyéb részletkérdés vonatkozó szakemberei is vizsgálódnak a LOOK tanulmányok készítése érdekében.

Mindezidáig már megállapítás nyert egyebek mellett, hogy a rendszeres magasabb fokú illetőleg mértékű mozgás mellett határozottan csökken a depresszió és a szorongás, azaz a stressz megjelenésének lehetősége. Sőt jóval könnyebb a test/szervezet általános jólléti érzete.

Konkrétan a testnevelés hatékonyságát is figyelemmel kísérték, esetükben az állami finanszírozású canberrai általános iskolákban. Ezen a téren azt találták: amennyiben a testnevelési programokat szakértelemmel bíró tanárok végzik, akkor a megfelelő testnevelés következményeként illetőleg következtében bizonyos területeken a tanulási teljesítmény is javul. Ráadásul csökken az életkorral járó testzsír-mennyiség növekedésének mértéke is. A LOOK program eredményei mentén ma már az is bizonyosnak hat, hogy a testmozgás szerepe igencsak fontos a szív- és érrendszer, valamint úgy általában az egészség hosszú távú megőrzése szempontjából. Ezen fölül – legalábbis bizonyos mértékben – úgy általában a testképre is kihathatnak a speciálisabb, értsd hatásosabb megterhelést nyújtó testnevelési módszerek.

Viszont arra egyelőre nem találtak bizonyítékot, hogy a jó közérzethez, vagyis a lelki egyensúly megtartása tekintetében mennyiben hat – ezért ennek megértéséhez a jövőben további vizsgálatok és elemzések szükségesek.

A fő cél továbbra is a számos tényező együttes kiértékelése annak érdekében, hogy jobban megérthetővé váljék a fejlődésben levő szervezet, vagyis a gyerekek testi, lelki egészsége s fejlődése. És hogy minderre miként hat a testmozgás, a fizikai aktivitás, no és ezek mennyiben vannak befolyással a szervezet egészségi állapotára.

Csibrányi Zoltán