Látott már szélesszájú orrszarvút?

2013. május 21. - 13:56 | Tech

A kihalással fenyegetett szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum) egy példánya született egy ausztrál állatparkban.

A május 14-én a Taronga Western Plains állatkertben, Dubbóban világra jött hím "a remény jele" - mondta el Cameron Kerr állatkerti igazgató kedden. Az esemény azért olyan jelentőségteljes, mivel Afrikában ötven éve nem volt olyan kíméletlen az orrszarvúak orvvadászata, mint napjainkban.

A fiatal állat a Mopani nevű nőstény kicsinye, mely először lett anya. Az állatparkban az új egyeddel ismét növekedhet a vastagbőrűek száma, miután az elmúlt évben szélesszájú orrszarvúi közül négy példány kimúlt egy ismeretlen eredetű betegségben.

A betegséget Mopani is elkapta, amikor még vemhes volt, de végül túlélte és egy láthatóan egészséges, ötven kilogrammos hímet hozott világra. A Taronga Western Plains állatkertben 2003 óta már kilenc szélesszájú orrszarvú született.

A csapat legfiatalabb tagjának születése a vadorzás növekedésére tekintettel igazán fontos esemény - emelte ki Matt Fuller, az állatpark üzletvezetője. 2013-ban eddig már háromszáz állatot öltek meg szarvukért, amely különösen az ázsiai természetgyógyászatban igazán kelendő. Ha az állatok leölése ilyen tempóban és mértékben folytatódik, 2015-ban vagy 2016-ban több állatot ölnek meg a vadorzók, mint ahány fiatal állat születik.

(MTI)