Mit tud az áfonya?

2013. május 23. - 11:19 | Tech

Az erikafélék (Ericaceae) mintegy háromezres családjába tartozó fekete áfonyáról régóta azt tartják, egészségügyileg jótét hatásai vannak. Azon túl tehát, hogy a már áprilistól szedhető, körülbelül borsó nagyságú, hamvas kék termését a világon sokfelé, köztük Szlovákiában is a vadételek ízesítésére használják, még gyógyhatása is ismeretes.

Az észak-amerikai kontinensen őshonos faj, mára globálisan is az egyik legnépszerűbb gyógynövénynek mondható. Egy érdekesség és igen sokatmondó részlet vele kapcsolatban a második világháború idejéről való. Azok a brit vadászgéppilóták, akik fogyasztani kezdték, csakhamar arról számoltak be feletteseiknek, hogy jobban képesek alkalmazkodni a napfény ragyogása előidézte – egyébként nem éppen kellemes – látási viszonyokhoz. Továbbá egyéb dolgok mellett azt is tapasztalták, az éjszakai látásuk is élesebb, tisztább lett.

Hatása a benne rejlő olyan összetevőkben rejlik, mint a fenolos vegyületek, az antocianozidok és antocianidinek, katekin, az 1,1-deifenil-2-picrylhydrazyl, a delfinidin, a malvidin. Ezek közül némelyikről mára kiderült, a leukámiás HL-60-as sejtek növekedését is gátolják. Mások a vastagbélrákban szerepet játszó HCT-116-os sejteket gátolják.

Az egykori pilóták által érzékelt látásjavító „képességét” mára tudományosan is igazolták, különösképp az időseknél. A titok veleje a fekete áfonyának a szöveteink általános oxidációját javító hatásában rejlik. Ezért kivált jó a cukorbetegnek is, és megelőzendő a szürkehályog kialakulását.

Antioxidáns hatású, jót tesz az inaknak, ínszalagoknak és a porcoknak, csökkenti a reumás megbetegedések kialakulását. Megerősíti a kapillárisokat magyarán a hajszálereket, ezáltal növelve a totális vérkeringés hatékonyságát, így végül is segít az érelmeszesedés elleni küzdelemben.

A növény finoman fűrészes levelének hatásait is vizsgálták az utóbbi években tudományosan. Laboratóriumban, állatkísérletekkel igazolták, hogy ellenőrzése alatt tudja tartani a rosszként ismert koleszterint (LDL), valamint a trigliceridek, a lipidek mennyiségét. A legújabb idők néhány állatkísérletes kutatása is kimutatta például, hogy a feketeáfonya-kivonat támogatja az emberi szervezetet több betegség kialakulása ellen. Így a rák, a cukorbetegség (a Metabolism szakfolyóiratban jelent meg a tanulmány, miszerint ennek megelőzése érdekében is előnyös fogyasztani), amiként a krónikus fáradtság szindróma elleni természetes védelemben. Utóbbiról az Alternative Medicine Review lapjain részletezik, hogy például az N-acetil-cisztein, az alfa-liponsav, de az oligomer proantocianidin hatóanyag révén is segít, melyek egyébként a fekete áfonya mellett a páfrányfenyőben (Ginkgo biloba) is jelen vannak.

Külön érdekesség, igaz nem emberi vonatkozású, hogy egy 2013 januárjában közzétett tanulmány (IBIS szaklap) szerint a többnyire bogyókat meg hernyókat fogyasztó örvös rigó (Turdus torquatus) étrendjében, kiváltképpen a nyár végén, különösen fontosnak számít a fekete áfonya – és a madarak már csak tudják, mi jó nekik…

A fentiek alapján egyesek talán azt gondolhatják, remek, szedjük, használjuk nyakló nélkül. Ám ez így persze nem állja meg a helyét. Merthogy azért néhány tényezőt és részletet nem szabadna figyelmen kívül hagyni. Gondolok itt arra, akik vérzékenységben szenvednek, azoknak nem ajánlott feketeáfonya-alapú étrend-kiegészítőt szedniük. Mivel ma még kevés vizsgálat elemezte, ezért a terhes és szoptatós anyukák is jobban teszik, ha megbeszélik orvosukkal a feketeáfonya fogyasztásának lehetőségeit.

Csibrányi Zoltán