Nem lesz alapból beteg, aki kövér

2013. május 30. - 11:41 | Tech

Napjainkban a világ sok pontján népbetegség lett az elhízás, minek következtében megnő főképp a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Ám már e megállapítás se biztos, hogy teljesen igaz ebben a formában.

Vagyis nem minden tekintetben helytálló. Ugyanis a Journal of the American College of Cardiology közölt egy érdekes erre vonatkozó tanulmányt. Az Athéni Orvostudományi Egyetem Hippokration Kórházában dolgozó Dr. Christina Voulgari vezette hattagú kutatócsoport vizsgálatai részben meg-, illetve hát rácáfolni látszanak arra, hogy a kövérségnek feltétlenül negatív előrevetíthető következményei lesznek. Különös eredményeik azt sugallják, a testtömeg-index nem hozható összefüggésbe a szívelégtelenségek kialakulásának kockázatával.

Még 2003 és 2005 között elkezdett kutatásuk során több mint félezer férfit és nőt vizsgáltak meg, mindenkit nagyjából 6 éven át. A vizsgáltak negyede volt elhízott. Ezen elhízottak bő kétharmadánál voltak kimutathatók kardiovaszkuláris, vagyis a szívet, az eret, a szívkeringési rendszert illető kockázati tényezők. A normál súlyúak viszont csak valamivel több, mint egyharmadánál volt meg az említett kockázati tünetegyüttes. A számadatok elemzése nem várt, meglepő eredményt hozott: Kiderült, a kövérségből (ami legalább részben a jóléti társadalmak velejáró következményének is tekinthető) nem feltétlenül következik a szívbetegségek nagyobb kockázata. Sőt a normál alkattal rendelkezők esetében picivel, ennél konkrétabban pár százalékkal több személynél alakult ki hat év után valamiféle, a későbbiekre vonatkozólag rosszat sejtető kockázati tényező, vagy akár valamilyen tényleges szívelégtelenség.

Ahogy Voulgari mondja: „A normál súly nem feltétlenül jelenti, hogy egészséges a szervezet.” – Hozzátéve, hogy ez persze még véletlenül se jelenti azt, hogy a zsíros ételek fogyasztása jót tenne, és eredményeiktől függetlenül törekedni kell az egészséges étrendre való odafigyelésre. Aminek, javallja, lehetőség szerint képezze részét az olívaolaj, gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonatermékek és a hal. Ajánlja ezeken felül megtartani a napi 10 000 lépés szabályát is. Nem mindig beteg tehát, aki kövér, és nem mindig egészséges, akinek lábai napjainkban úgymond normálnak tekintett súlyt hordoznak. Persze sose feledhető, önnön egészségére mindenkinek, legyen bármilyen alkatú is, oda kell figyelni!

Csibrányi Zoltán