Új baktériumot fedeztek fel cseh tudósok az Antarktiszon

2013. június 4. - 15:35 | Tech

Új baktériumot találtak a brnói Masaryk Egyetem tudósai az Antarktiszon, és a kutatóállomás egyik alapítójáról, Pavel Prosekről Pseudomonas prosekiinek nevezték el.

A Mendel Sarkköri Kutatóállomás közelében talált új baktérium az első nagy cseh siker, mondta Ivo Sedlacek, a felfedezők egyike. A környék köves sivatagra emlékeztet, a kövek felszíne azonban számos baktériumkolóniának ad otthont. A kutatók 2007-2009 között vettek belőlük mintákat, amelyek vizsgálata során fedezték fel az új típusú mikroorganizmust.

A baktérium pálcaalakú, sárgászöldes színű, a végén elhelyezkedő csillókkal mozog. Rendkívül alacsony hőmérsékleten is túl tud élni. A sziklák eróziójával termőtalaj kialakítására képes, sőt természetes színezőként is használható.

A kutatóállomásnak helyet adó Ross-szigeten valószínűleg újabb baktériumfajtákat fognak azonosítani. Hét expedíció váltotta egymást eddig a cseh állomáson, hogy az Antarktisz éghajlatát, élővilágát, geológiáját kutassák. Megvizsgálják a jégtakaró olvadása során előbukkanó, úgynevezett oázisokat is, ahol algák, mohák és zuzmók alakjában felbukkantak az élet első jelei.

MTI/para