A nagy földgázkészletek le fogják szorítani az olaj árát

2013. június 11. - 20:00 | Tech

A palagáz-készleteknek köszönhetően az olajjal szemben a földgáz javára billenő kínálati egyensúly le fogja szorítani az olaj árát - vonja le a következtetést az amerikai U.S. Energy Information Administration (EIA) kormányzati kutatóintézet legújabb jelentéséből a Reuters hírügynökség energiapiaci publicistája, John Kemp.

A tanulmányban közölt adatok alapján a szerző rámutat, hogy miközben a feltárt palaolajkészletek a világ rendelkezésére álló kitermelhető olajtartalékait mintegy tíz százalékkal növelik, a palagáz-készletek ezzel szemben a még kitermelhető hagyományos földgázkészleteket 47 százalékkal.

A palaolaj-lelőhelyek a jelenlegi kitermelési technológiával 345 milliárd hordóval növelik a hozzáférhető készleteket, ami a jelenlegi évi 33 milliárd hordós globális felhasználással számítva bő tízéves olajfogyasztásnak felel meg.

A palagáz-készletek 60 évvel növelik a rendelkezésre álló földgáz készletek felhasználhatóságát.

Energiatartalom-egyenértékben számolva a felhasználható földgáz készletek 2,7 ezer milliárd hordó olaj egyenértékről közel 4 ezer milliárdra, a nyersolaj készletek viszont 3,0 ezer milliárd hordóról "mindössze" 3,4 ezer milliárd hordóra.

A lényeges különbség azonban a földgáz és a viszkózus nyersolaj kitermelhetőségében van - mutat rá a szerző.

"Az amerikai kitermelési tapasztalatok alapján a palagáz készletek 20-30 százaléka termelhető ki (...) az olaj viszkozitása és a kapilláris erők miatt azonban az olaj jóval nehezebben áramlik a frakturált kőzetekben, így kitermelhetősége lényegesen alacsonyabb a földgáznál, 3 és 7 százalék közé tehető" - írja az IEA tanulmánya.

Palaolajat még a legjobb lelőhelyeken, például az észak-dakotai Bakken mezőn vagy a texasi Eagle Ford mezőn is csak 10 százalék közeli hatékonysággal lehet kitermelni.

Energia-egyenértékben számítva a földgáz az Egyesült Államokban jelenleg mintegy negyed annyiba kerül mint a nyersolaj. Az árelőny nagy része helyi kitermelési sajátosságokból és az amerikai energiapiac viszonylagos elszigeteltségéből származik. A nemzetközi piacon forgalmazott olajjal szemben a gáz világpiaca viszonylag kicsi és árakban viszonylag nagy regionális eltérést mutat.

Abban piaci szakértők egyetértenek, hogy az olaj és a fölgáz ára közötti nagy különbségnek csökkennie kell a jövőben, az azonban nem volt teljesen egyértelmű, hogy ez az olaj árának csökkenésével, vagy a gáz árának emelkedésével valósul meg.

A gázkészletek túlnyomó fölénye és a palagázkészleteknek köszönhető további növekedése alapján azonban sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy az olajáraknak kell majd közelednie a földgázéhoz, mint fordítva - mutat rá írásában a Reuters hírügynökség energiapiaci szakértője.

(MTI)