Nagyobb a koraszülés esélye az elhízott kismamáknál

2013. június 12. - 16:56 | Tech

A túlsúlyos vagy elhízott kismamák gyakrabban adnak életet koraszülött babának – derült ki egy svéd kutatás eredményeiből.

A 22. és 27. terhességi hét között született csecsemők esetében a legnyilvánvalóbb az összefüggés, és éppen őket veszélyezteti a legtöbb szövődmény.

1992 és 2010 között várandós svéd nő adatait elemezték. A babák öt százaléka született idő előtt, többségük "mérsékelten korán", a 32-36. terhességi héten. Az egészséges várandósság 37-42 hétig tart.

A normál súlyú várandósoknál csak 0,17 százalékuknak, összesen 588 nőnek született szélsőségesen korán a gyermeke. Túlsúlyos nőknél az arány 0,21, elhízott, azaz 40-es, vagy annál is magasabb testtömeg-indexű anyáknál 0,52 százalékra ugrott. A testtömeg-index (BMI) a testtömeg és a testmagasság arányát kifejező mérőszám. Egy 170 centiméter magas, 116 kilogrammos nő BMI-je 40,1, ez súlyos elhízásnak számít.

Az orvosi javallatra megindított koraszülések a várandósság egész ideje alatt gyakoribbak voltak a nagy súlyú kismamáknál.

"Azt tapasztaltuk, hogy ezek a beavatkozások az elhízással kapcsolatos anyai kockázatok, mindenekelőtt a preeklampszia miatt történtek" - mondta Cnattingius. A preeklampszia, más néven terhességi toxémia olyan várandósság alatti vészhelyzet, amelynek tünetei a magas vérnyomás és a fehérje a vizeletben, ilyenkor a gyermeket azonnal világra kell segíteni.

A túlsúlyos és elhízott kismamák spontán koraszülésének is nagyobb a kockázata az amerikai orvostársaság szakfolyóiratában a JAMA-ban megjelent tanulmány szerint.

(MTI)

Címkék: koraszülés, elhízás