Kitúrjuk egymást a Földről

2013. június 17. - 15:58 | Tech

A Föld népessége másfélszeresére nő szűk egy évszázadon belül. Nigéria lélekszáma például úgy megugrik, mintha egész Európa odaköltözne.

Jelenleg hétmilliárd ember él a Földön, ám a század végére a népesség elérheti a 11 milliárd főt – vetíti előre az ENSZ legújabb becslése. A növekedés meglepően gyors, jelen tanulmány nyolc százalékkal korrigálta felfelé azt a 2011-es kutatást, amely szerint 2100-ra 10,1 milliárdnyian élünk majd a bolygón. Vannak azonban olyan forgatókönyvek, amelyek 13-17 milliárdos lakosságot is elképzelhetőnek tartanak.

Elfeledett probléma

A legnagyobb robbanás Afrikában várható, ahol századunk végére 4,2 milliárd főre ugrik a mai 1,1 milliárdos népesség. A várható „top 10-ben" nyolc afrikai ország mellett a második India, a nyolcadik pedig az Egyesült Államok. Az első helyre Nigéria esélyes, az ország Európa összlakosságával megegyező lélekszámmal gyarapszik: a mostani 184 millióról 914 millió főre. Az USA-ban 46 százalékkal nő a lélekszám, 2100-ra eléri a 462 milliót.

Európára a visszaesés lesz jellemző, de a legnagyobb arányban a kínaiak fogynak: a mai 1,4 milliárdról 1,1 milliárd főre. A tanulmány készítői szerint az utóbbi időben háttérbe szorultak a túlnépesedés okozta problémák, helyettük a világnak olyan sürgető gondokkal kell szembenéznie, mint a szegénység vagy a klímaváltozás. Az új eredmények viszont azt mutatják, hogy erre a szegmensre is újra komolyan oda kell figyelni.

Mindennek ára van

Miért fontos, hogy hányan élünk a Földön? Mert bolygónk eltartóképessége véges, már most is sokkal többet használunk belőle, mint amennyit képes lenne újratermelni. Senki nem hajlandó lejjebb adni az életszínvonalából, aminek pedig ára van. Az átlag magyar életszínvonalán 4,2 milliárd ember élhetne a Földön, az Arab Emirátusok szintjén a mai hétmilliárd ember egyetlen hónap alatt felhasználná az egy évre biztosítható erőforrásokat.

A biokapacitás vagy biológiai kapacitás nagyon egyszerűen a természet képessége arra, hogy hosszú távon is fenntartható mértékben „hasznos" biológiai anyagokat állítson elő, és lebontsa a hulladékot. Magyarul, hogy megteremtse az életfeltételeinket: élelmet, lakóhelyet biztosítson, és elnyelje a „szemetet", a káros gázokat. Jelenleg másfél Földre lenne szükségünk, hogy az emberiség jelenlegi színvonalán fenntartható módon élhessen. Ami ma hiányzik, azt a tartalékokból vesszük el, vagyis unokáinkat sodorjuk létbizonytalanságba.

Nem nehéz elképzelni, ha már most is túlléptük a kereteinket, mit jelent majd, ha másfélszer ennyien leszünk. A legrosszabb forgatókönyv: leküzdhetetlen szegénység, éhínség, járványok, népvándorlások, háborúk az erőforrásokért és óriási méretű környezetszennyezés.

ScienceDaily/Hír24

Címkék: Föld, népesség