Jól vannak, szaporodnak a zergék a Magas-Tátrában

2013. június 24. - 17:32 | Tech

Csaknem három éve stabil és enyhén növekvő tendenciát mutat a Magas-Tátrában élő zergeállomány - derült ki a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) és a szlovák állami erdőfelügyelet (SL) aktuális adataiból.

A Magas-Tátra szlovákiai területén a TANAP legutóbbi, tavasszal zajlott állományfelmérésekor 963 zerge élt, csaknem másfél százzal több, mint tavaly ősszel. Ez a szám a szakértők szerint az állomány stabilizálódására mutat, hiszen 2011 óta hasonló nagyságrendű állományt számolnak össze ezen a területen. A Magas-Tátra lengyelországi területén a tavaszi állományfelméréskor 273 zergét számoltak össze, ezek közül 58 volt a gida.

A szervezet munkatársai már több mint fél évszázada évente kétszer, tavasszal és ősszel végzik el az állomány összeszámolását. A legutóbbi adatok szerint pozitívnak mondható az állomány alakulása, mivel a kemény tél dacára 168 kiszerge született, ez csak tízzel kevesebb, mint tavaly.

"Megállapíthatjuk, hogy a 15 százalékot meghaladó téli állománygyarapodásnak köszönhetően a zergék száma hasonló, mint tavaly tavasszal" - mondta Jozef Hybler, a TANAP zoológusa, hozzátéve: ez a létszámnövekedés várhatóan fedezni tudja majd az állomány évközben tapasztalható természetes fogyását.

A Magas-Tátra zergeállománya a múlt évszázad hatvanas éveiben volt a legnagyobb. Az állomány a rendszerváltást követő években jelentősen lecsökkent, a kilencvenes évek végére alig 200 példányt tett ki. A zergék száma a Magas-Tátra szlovákiai területén az új évezredben indult növekedésnek, ez a szakértők szerint főként az állatok téli etetésének, részben pedig az állatok védelmét célzó intézkedéseknek volt köszönhető.

mti/para

Címkék: Magas-Tátra, zerge