A tengerihagyma titka

2013. július 25. - 11:49 | Tech

Az Ibériai-félszigeten őshonos növény egészségügyi jótékony hatásaival régóta tisztában van a népi gyógyászat. Nemrég egy új tudományos vizsgálat is igazolta pozitívumait.

A tengerihagyma titka

A Journal of Ethnopharmacology közölte a svéd és egyiptomi szakemberek (Hesham R. El-Seedi, Robert Burman, Ahmed Mansour, Zaki Turki, Loutfy Boulos, Joachim Gullbo, Ulf Göransson) új eredményeit.

Amint írják, a Sínai-félszigeten élő beduinok a gyógynövények egész sorát használják különféle egészségügyi kezelések során. Akár még rákbetegségek esetében is bevetik egyiket-másikat. Éppen ezért lehetséges, gondolták, hogy az általuk alkalmazott növények valóban, értsd tudományosan igazoltan is új, akár eddig ismeretlen tumor-ellenes hatóanyagok, vegyületek forrásai lehetnek. Ennek kívántak utánajárni.

A kutatók 61 egyiptomi növényfaj biológiai aktivitását egyszersmind citotoxikus hatását vizsgálták. Kivonatok különböző koncentrációi révén és az úgynevezett U-937 GTB humán limfóma sejtvonal felhasználásával kutakodtak.

A leghatásosabb kivonatokat a következőkben találták: Asclepias sinaica, Urginea maritima, Nerium oleander, Catharanthus roseus, Cichorium endivia, Pulicaria undulate, Melia azedarach. Az már korábban ismert volt, hogy az általuk most vizsgáltak némelyike úgynevezett szívglikozidokat termel. Ezekről azt kell tudni, a szívműködés szabályozásában hatnak jótékonyan, vagyis szíverősítő hatásúak. És remek vizelethajtók is. Az Urginea maritima magyarán tengerihagyma alkoholos kivonatában pedig izoláltak egy olyan bioaktív bufadienolid-félét, amiről évek óta tudott, hogy igen kiváló fájdalomcsillapító lehet belőle.

Eredményeik összessége alapján teljes biztonsággal kijelenthető, a tradicionális népi orvoslásban századok, talán ezredek óta használt növények valódi értéket képeznek. Pont emiatt szükségeltetik a jövőben alaposabb vizsgálatuk.

Mindenesetre a tengerihagyma példája a legújabb bizonyság rá, olyan különleges citotoxikus vegyületek forrásai lehetnek, amiket a modern gyógyszeripar is érdemben használhatna a jövőben.

Csibrányi Zoltán