Testvérpárt párosítanának, hogy ne haljanak ki a szumátrai orrszarvúk

2013. július 28. - 11:58 | Tech

Kétségbeesett kísérletre szánta el magát a cincinatti állatkert, amely két testvér szumátrai orrszarvú párosításával akarja megmenteni a kihalástól a súlyosan veszélyeztetett fajt.

Testvérpárt párosítanának, hogy ne haljanak ki a szumátrai orrszarvúk

A hím és a nőstény fedeztetését augusztus elejére tervezik. A hatéves Harapan és a kilencéves Suci párosítása felzúdulást váltott ki a genetikai anomáliák kockázata miatt, valamint azért is, mert ha születik egy hím utód, annak spermája rossz minőségű lesz. Mindezt Terri Roth, a veszélyeztetett fajok megőrzésére és kutatására létrejött Lindner Központ igazgatója is elismerte, hozzátette azonban, hogy úgy látják, nincs más lehetőség.

Természetvédelmi szakemberek szerint a szumátrai orrszarvúból már nem él több száznál Indonézia és Malajzia területén, fogságban pedig csak tíz van belőlük az egész világon. Közülük négy ugyanabból a családból származik (három a cincinatti állatkertben él, egy pedig Indonéziában).

Suci számára egyedül fivére, Harapan jöhet szóba, mert a szumátrai orrszarvúknál soha nem volt eredményes a mesterséges megtermékenyítés, így nem járható út, hogy egy genetikailag alkalmas hímtől származó spermát küldjenek Cincinattibe - magyarázta Terri Roth.

A felnőttkor küszöbén álló Harapan júliusban került az állatkertbe Los Angelesből.

"Hacsak Indonéziában nem fognak be több állatot és nem válik elérhetővé számunkra egy olyan hím, amely nem áll rokonságban Sucival, nem lesz meg a vágyott genetikai változatosság" - fejtette ki a szakember.

A nőstényeket ráadásul meg kell termékenyíteni, hogy elkerüljék náluk az amúgy a szaporodási szerveket fenyegető ciszták kialakulását. A ciszták ugyanis meddővé tehetik őket - magyarázta Susie Ellis, az International Rhino Foundation nevű szervezet igazgatója.

Rámutatott, a szumátrai orrszarvúk száma jelentősen csökkent a faj élőhelyének pusztulása, valamint a tülkük iránti kereslet és az ezt kiszolgáló orvvadászat miatt.

MTI/para

Címkék: orrszarvú