Szklerózis multiplex: reményt adó új kutatási eredmény

2013. július 30. - 13:11 | Tech

A Monash Egyetem Immunológiai és Őssejt Laboratóriuma (MISCL), a Torontói Egyetem, a Yale Egyetem és a Nyugat-ausztráliai Egyetem közös kutatása alapján úgy tűnik, az egyik fehérje blokkolásával le lehet lassítani, sőt meg is állítható az akár rokkantságot is okozó szklerózis multiplex.

A betegség, vagyis a velőshüvely szétesés kialakulásával kapcsolatban ehelyütt röviden annyi: többnyire korafelnőtteknél alakul ki, és nők esetében háromszor nagyobb valószínűséggel fordul elő, mint a férfiaknál.

Ez a bizonyos fehérje hozzájárul az idegkárosodáshoz. A kulcsszerep a CRMP-2-ben rejlik.

Dr. Steven Petratos és professzor Claude Bernard arra a megállapításra jutottak, a CRMP-2 egy változata jelen van az aktív szklerózis multiplex léziókban a betegség laboratóriumi modelljében. Továbbá kiderült, ha a vizsgált fehérje kölcsönhatásba lép egy másik fehérjével, ami pediglen felelős az eme betegségben szenvedőknél fellépő zsibbadásért, a vakságért, a beszédképesség nehézkessé válásáért, a motoros képességek hibáiért, továbbá a gondolkodó és felismerő-képességek leromlásáért.

Mármost ha és amikor a CRMP-2, vagy pedig a két fehérje közötti kölcsönhatást a kutatók blokkolták – nem mellékesen egy az USA-ban és Ausztráliában is engedélyezett módszerrel – akkor a betegség továbbfejlődése leállt. A kutatást egyébként támogatta az ausztrál Nemzeti Szklerózis Multiplex Társaság, az USA, és részben finanszírozta az MS Research Ausztrália.

A MISCL igazgatója, professzor Richard Boyd vélekedése szerint ez a felfedezés a szklerózis multiplex újfajta kezelési módozataihoz vezethet: „Szklerózis multiplexes embereknél egyazon fehérjének a blokkolása " kéziféket" biztosíthatna a betegség továbbfejlődésében.”

Az új kutatási eredmény mindenképpen reménykeltő a jövőre nézvést. Pláne ha figyelembe vesszük azt az el semmiféleképp se hanyagolható részletet, hogy tudniillik napjainkban világszerte közel hárommilliónyian szenvednek az említett betegségben és annak tüneteitől.

Csibrányi Zoltán