Hogy ne változzon pokollá a nyaralás...

2013. augusztus 6. - 18:57 | Tech

Tekintettel az aktuális időjárásra az orvosok azt ajánlják a lakosságnak, hogy legyenek árnyékos helyen, sok folyadékot igyanak, tartózkodjanak az alkoholfogyasztástól, és kerüljék a megterhelő sportolást.

Hogy ne változzon pokollá a nyaralás...

A hőség által legveszélyeztetettebb csoportba a különböző betegségektől szenvedő idősek tartoznak, az ájulás őket fenyegeti leginkább. Természetesen a szív- és érrendszeri betegségekben, valamint a cukorbetegségben szenvedőknek is a szokásosnál óvatosabbnak kell lenniük, ha a nappali hőmérséklet 35-40 fok közé emelkedik - tájékoztatta TASR hírügynökséget a kassai egyetemi kórház szóvivője, Ladislava Šustová.

A kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvosok a keddi nap folyamán is többb dehidratált beteget láttak el. A szakemberek arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy ilyen forróságban a szervezet könnyen felhevülhet, ez pedig teljesen felborítja a test hőellátását.

"Ma délután egy órakor négy dehidratált nyugdíjast részesítettünk elsősegélyben a sürgősségi osztályon, ők egy infúziót is kaptak, ezt követően pedig távozhattak" - nyilatkozta Šustová.

Múlt hétvégén összesen 22 személy került kórházba a hőség miatt Kassán, ők főként nyugdíjaskorú, egyéb betegségekben is szenvedő személyek voltak. "Két szívbeteget kénytelenek voltunk benntartani" - mondta el a szóvivő.

Az idősek gyakran keresik fel az ügyeletet nehézkes légzés, légszomj miatt - ez a tendencia nem csak a kassai kórházra igaz, az egész ország területén hasonlóak a tapasztalatok.

A leggyakoribb szuvenír: hasmenés

A forró napokat és a nyaralást kellemetlen élmények is kísérhetik, mégpedig megbetegedések vagy fertőzések által. Az utazások idején tapasztalt hányásért, hasmenésért általában az E. coli baktériumok felelősek, de ilyenkor gyakori a szalmonella is. "A nyári időszakban könnyebben terjednek a vírusos fertőzések, ezek felelősek lehetnek a légutak megbetegedéséért, bélbántalmakért, de az idegrendszerben gyulladásokat okozó vírusok is könnyen terjednek. A mediterrán, trópusi országokban a nyaralók olyan kellemetlen betegségekkel is szembesülhetnek, mint a hastífusz, a veszettség, vagy a malária" - nyilatkozta Ivan Schréter infektológus.

Az egzotikus országokba való távozás előtt mindenképpen informálódjunk az adott ország járványügyi helyzetéről, és az esetleges védőoltásokról, amik javallottak az adott térségben.

Nyaralás közben, vagy röviddel után legtöbbször bélfertőzéssel küszködünk. Ha ezt szalmonellózis okozza, akkor a páciens hányást és hasmenést tapasztal, felszökik a láz, és gyakoriak a görcsös gyomorfájdalmak is. Az ezt okozó baktériumok főként a húsokban és a tojásokban tanyáznak. "Az emberek általában akkor szenvednek ettől a betegségtől, ha korábban olyan húst fogyasztottak, ami nem volt megfelelően hőkezelve. A tojás esetében a majonéz, a fagylalt és különöző sütemények számítanak rizikósnak. Szalmonellózis esetén a tünetek leghamarabb a fertőzött élelmiszer elfogyasztástól számított 6, legkésőbb 72 órán belül jelentkeznek. A jelentős folyadékveszteség miatt ez a betegség nagy veszélyt jelent a gyermekekre és az idősekre, ők ugyanis könnyebben dehidratálódnak. A védekezésre egy mód van: olyan élelmiszereket fogyasszunk, melyek megfelelően voltak hőkezelve.

További veszélyes fertőzésnek számít a vérhas is. Ez egy bakteriális bélfertőzés, amit tipikusan a "koszos kezek betegsége", tehát általában a megfelelő és gyakori tisztálkodásnak köszönhetően elkerülhetőnek számít - ehhez persze a gyanús étkezdéket is kerülnünk kell. Lázzal, hányással, fájdalmas hasmenéssel jár, a széklet véres is lehet.

Az E. coli baktériumok az ivóvíz által is terjeszthetnek különböző betegségeket, ez kellemetlen, "vizes" hányást okoz. Legkönnyebben úgy tudjuk elkerülni, ha csomagolt, vagy flakonos ivóvizet iszunk, és nem fogyasztunk jeges italokat.

Szintén a "koszos kezek betegsége" az A-típusú hepatitisz, ami a fertőzött széklettel terjed. Ez ellen védőoltás is létezik, amit a szakorvosok bátran ajánlanak. A B-típusú hepatitisz általában szexuális úton terjed, de ez ellen is létezik védőoltás. A C-típusú hepatitisz ugyanúgy terjed mint "társai", azonban a vírus változékonysága miatt ez ellen egyelőre nem létezik védőoltás, védekezni ellene az intravénás droghasználat és a védékezés nélküli szex kerülésével tudunk...

Az egzotikus helyeken továbbá fellelhetők olyan mikroszkopikus élőlények, mint a paraziták. Ezek maláriát okozhatnak - főként rovarcsípéssel -, ami ellen egyébként ajánlatos szedni a megelőzésre fejlesztett gyógyszereket, ezek az esetek többségében biztonságot garantálnak. Az esőerdőkben, esetleg afrikai utakon tartózkodjunk a folyóvízben, kisebb tavakban történő fürdéstől, ugyanis a húgyutakon keresztül szintén veszélyes paraziták juthatnak szervezetünkbe.

Pánikra semmi ok! Továbbra is inkább a kikapcsolódásnak szenteljük nyaralásunkat mint a rettegésnek, de az óvatosság sosem árt - hiszen a nyaralás úgy az igazi, ha nem kell utána napokat-heteket a felépüléssel bajlódnunk...

(tasr/sita/parameter)