Sokkal több férfi hal meg bőrrákban, mint nő

2013. augusztus 22. - 11:59 | Tech

A legsúlyosabb bőrrákfajta okozta halálozás aránya 70 százalékkal magasabb a férfiaknák, mint a nőknél - derült ki a Cancer Research UK elnevezésű brit rákkutató intézet legfrissebb adataiból.

A mutatók szerint Nagy-Britanniában évente 100 ezer férfiból 3,4-nek, míg a nők esetében 100 ezerből kettőnek a haláláért felelős a melanoma malignum nevű rosszindulatú daganat. A bőrrák ezen fajtájának előfordulási gyakorisága azonban hasonló a két nemnél: a férfiaknál évente 100 ezerből 17,2-nél, a nőknél 17,3-nál diagnosztizálnak melanómát.

A halálozási arányban megmutatkozó különbség várhatóan tovább fokozódik a jövőben: míg a férfiaknál növekszik a melanoma malignum okozta halálozás aránya, addig a nőknél stagnálnak a mutatók.

Az 1970-es évek eleje óta a férfiaknál 185 százalékkal növekedett a halálozási aránya, míg a nőknél mindössze 55 százalékos volt a növekedés. A melanóma kialakulásához vezető legfőbb kockázati tényezők közé tartozik a napsütés, vagy a szoláriumozás miatti UV-sugárzásnak való fokozott kitettség, a sok anyajegy, vagy a betegség családon belüli, illetve korábbi előfordulása.

A Cancer Research UK munkatársaként dolgozó Sara Hiom szerint a különbség egyik oka talán az orvosi rendelőben tett látogatásokhoz való hozzáállásban keresendő.

Elmondta, az emberek hajlamosak vonakodni attól, hogy pazarolják az orvos idejét és a férfiak különösen hajlanak arra, hogy halogassák egy szakember felkeresését. Hiom emellett a leégés elleni védekezés fontosságát hangsúlyozta.

(MTI)